Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

08. 03. 2018. 08:46 >> 08:46

U ODNOSU NA JUČE

Nivo Skadarskog jezera porastao za 22 cm

Direktor Hidrometeorološkog zavoda za Crne Gore, Luka Mitrović, kazao je da su danas manji rizici od poplava u pojedinim djelovima zemlje, ali da se od naredne sedmice očekuje novi kišni talas, s intenzivnijim padavinama, koji mogu usloviti porast vodostaja.

 

Mitrović je saopštio da je zabilježen visok vodostaj na Skadarskom jezeru, čija je trenutna nadmorska visina preko osam metara. Kazao je i da je nivo jezera, u odnosu na pretodni dan, porastao za 22 centimetra.

"Jutros je na području Skadarskog jezera vodostaj 360 milimetara, a to znači da je trenutno nadmorska visina jezera preko osam metara i to su već visoke vode. Taj trend se nastavlja i danas je vodostaj porastao za 22 cm", rekao je Mitrović, gostujući u našim jtarnjim Vijestima.

Rijeka Bojana je, prema njegovim riječima, od petka porasla za dva metra, a taj trend se nastavlja.

Mitrović kaže da je Bojana već prestigla 509 centimetara, i podsjeća da je rekord 2010. godine - 636 cm.

"Ove vode nijesu ni blizu onih voda iz 2010-e, ali imaju nivo visokih voda i rizike ako se nastavi ova kišna serija, topljenje snijega i visoka temperatura. Situaciju pratimo i na vrijeme ćemo obavještavati javnost", rekao je Mitrović.

On je najavio seriju visokih temperatura, novi kišni talas od nedjelje, koje će biti intenzivnije tokom ponedjeljka, ali i od sredine sedmice.

"Dosta kiše naredne sedmice, sve su to rizici koji mogu usloviti dosta vode. Za sada nema većih rizika", kaže Mitrović.

Kad je riječ o porastaju vodostaja prethodnih dana, on je rekao da su meteorolozi najavljivali veliku količinu padavinu i jak južni vjetra, te podizanje nivoa mora na području Ulcinje i Budve.

"Izvjesno je da se padavine smanjuju, danas već prestaju, tako da su manji rizici od poplava u pojedinim djelovima Crne Gore", kazao je Mitrović.

Saopštio je da je na području Cetinja u prethodna tri dana palo preko 430 milimetara vodenog taloga, što je oko 30 odsto ukupne količine za mart.

"Na području Podgorice, Nikšića, Ulcinja i Bara takođe imamo preko 30 odsto kiše za mart", kazao je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније