Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 03. 2018. 11:46   >>  13:31 1

ČESTITKE PARTIJA

Zalagaćemo se za prava žena

Međunarodni dan žena, 8. mart, svim pripadnicama nježnijeg pola, uputile su političke partije i njihovi predstavnici uz obećanje da će se zalagati za njihova prava i ističu da je trend rodne ravnopravnosti nezaustavljiv u svim zemljama svijeta pa i u Crnoj Gori.

Socijalistička narodna partija (SNP) smatra da 8. mart ne treba da bude jedini dan kada se sjećamo prava i položaja žena. Žena, kako su kazali, mora biti poštovana tokom cijele godine.

"Naša partija se zalaže za poboljšanje položaja žena u društvu, i u tom pravcu dosta treba da se uradi, naročito kada je riječ o borbi protiv nasilja u porodici", navodi se u čestitki SNP-a.

Oni ističu da su žene stub porodice i društva. Hrabre, odvažne i posvećene.

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, podsjeća da je 8. mart datum, kojim se obilježava politička i socijalna ravnopravnost žena i muškaraca, da je prvo obilježen 1909.

"Nakon sticanja prvih prava na rad, žene imaju sve pravedniji status u duhu evropskih standarda na svim poljima kulture, nauke, umjetnosti, političkog i ukupnog društvenog života, te da je takav trend u duhu rodne ravnopravnosti nezaustavljiv u zemljama svijeta, na Balkanu, i u Crnoj Gori", naveo je Knežević.


"Drage naše, sa punim osjećanjem ponosa na vašu ulogu u crnogorskoj istoriji, tradiciji i kulturi, kroz koju ste bile i majke, državši crnogorske porodice i domove na okupu, i brižne sestre i supruge, kao i aktivne saučesnice i saborkinje u svim našim pregnućima kroz buku i bijes istorije, ali i, posljednje, ne i najmanje važno, najljepši vid našeg postojanja kroz vjekove, želim vam da i u savremenom dobu ostvarite punu ravnopravnost sa muškarcima, ne samo na papiru, već u svim segmentima života, što vam po svemu pripada", navodi se u čestitki predsjednika demokratske Crne Gore, Alekse Bečića.

On ističe da na današnji praznik niko ne smije ostati slijep na probleme sa kojima se, ipak, i danas žene suočavaju u borbi za odbranu svojih prava.

"Ukidaju vam se stečena prava na nadoknade za majke, poslodavci vas otpuštaju sa posla kada odlučite da se ostvarite u toj ulozi, a trpite stigmatizaciju i kada iz nekog razloga to ne učinite. Napominjući da u Demokratskoj Crnoj Gori u svakom trenutku njenog političkog djelovanja imate nepokolebljive borce protiv pošasti sa kojima se suočavate, kao i partnere u borbi za ostvarivanje svih vaših prava, sa najboljim željama, još jednom, čestitam vam Međunarodni dan žena", zaključio je Bečić.

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore, Draginja Vuksanović podsjetila je da je na današnji dan 1910. godine, njemačka feministkinja Klara Cetkin zajedno sa milionima drugih žena širom svijeta, krenula u borbu za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost žena sa muškarcima.

"Kada posmatramo žene u Crnoj Gori, tradicionalno, crnogorska žena je žena koja je i temelj kuće, svoga roda i svoga doma. Ona je bila ratnica, čekajući iz rata svoga oca, muža, brata i sina", kazala je Vuksanović.

Ona dodaje da su žene Crne Gore su danas ugledne i uspješne ljekarke, naučne radnice, prosvjetne radnice, umjetnice, uspješne žene iz drugih oblasti života.

"Želim da budem glas svih tih žena, želim da budem posebno glas obespravljenih žena, onih koje rade u turizmu i ugostiteljstvu, onih vrijednih radnica koje rade u trgovini, a koje moraju znati koliko im je radno vrijeme, onih koje nemaju praznike, a koje se muče i zarađuju za svoju djecu", navodi se u čestitki.

Vuksanović ističe posebnu potrebu da se na predsjedničkim izborima afirmiše ideja promjena.

"Promjene su nužne i potrebne, vrijeme je naš saveznik, i mi ćemo na ovim izborima pobiediti i dobiti prvu ženu predsjednicu u istoriji Crne Gore. Sa pobjedom na predsjedničkim izborima, počinju i promjene u svim oblastima društvenog života Crne Gore. Želimo da vratimo slobodu građaninu Crne Gore, želimo Crnu Goru za sve građane bez obzira na to kojoj političkoj partiji pripadaju", poručila je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније