Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 07. 2013. 10:37 >> 08:50
3

TRANSFUZIJA

Sezona iziskuje više zaliha krvi

Zbog zbrinjavanja urgentnih stanja, rezerve krvi u Zavodu za transfuziju krvi mjenjaju se iz sata u sat, što može dovesti do trenutnih deficita pojedinih krvnih komponenti, kazala je direktor Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović.

 

Ona je, u razgovoru za Portal RTCG, istakla da se takve situacije prevazilaze djelovanjem u skladu s pravilima struke, intenziviranjem akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i angažovanjem dobrovoljnih, odnosno nenamjenskih davalaca krvi koji su registrovani kao davaoci na poziv u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore.

„Potrebe Kliničkog centra za krvlju i krvnim komponentama, kao ustanove tercijernog nivoa koja zbrinjava najkompleksniju patologiju, su velike. To se odnosi kako na potrebe za redovno liječenje pacijenata i sprovođenje planiranog hirurškog programa, tako i za zbrinjavanje urgentnih stanja. Zavod za transfuziju krvi Crne Gore ulaže velike napore da Kliničkom centru obezbijedi dovoljne količine krvi organizovanjem brojnih akcija dobrovoljnog davanja krvi koje omogućavaju zbrinjavanje svih pomenutih stanja”, kazala je Rašović.

Vanredne situacije test za zdravstveni sistem

Ona je ocijenila da vanredne situacije, poput nedavne saobraćajne nesreće kada je poginulo 18 rumunskih turista u kanjonu Morače, uvijek predstavljaju test za svaku zdravstvenu ustanovu i zdravstveni sistem u cijelini.

„Tako je i nedavna nesreća pokazala da su zdravstvene ustanove u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije spremne da adekvatno odgovore i pruže pravovremeno kvalitetno zbrinjavanje velikog broja povrijeđenih. Ovakve situacije, takođe uvijek ukažu na segmente koje treba unaprijediti u cilju još efikasnijeg odgovora”, rekla je Rašović.

Govoreći o tome koji je to najkritičniji period tokom godine kada su izraženije potrebe za jedinicama krvi, Rašović je rekla da je praksa u svijetu, pa i kod nas, pokazala da se bilježe sezonske nestašice tokom godišnjih odmora, praznika i povećanog saobraćajnog traumatizma.

„Specifično za našu zemlju kao turističku destinaciju, kada turisti u vrijeme ljetnje sezone udvostruče broj stanovnika Crne Gore, potrebe za krvlju i krvnim komponentama se znatno uvećavaju. Planskim sprovođenjem akcija dobrovoljnog davanja krvi u tom periodu, Zavod obezbjeđuje neophodne rezerve. U skladu s tim napominjem da je samo u maju, junu i prvoj polovini jula, sprovedeno 33 akcije dobrovoljnog davanja krvi”, kazala je Rašović.

Potrebe za krvlju svakodnevne

Na pitanje imaju li građani Crne Gore razvijenu svijest o značaju doborovoljnog davalaštva krvi, Rašović je kazala da velike nesreće kod Crnogoraca asociraju na potrebu za krvlju.

„I u tim situacijama se vrlo brzo, samoinicijativno, okupi veliki broj ljudi koji davanjem krvi za unesrećene, želi da pomogne. To je svakako veoma važna činjenica i podatak koji govori o humanosti naroda i potencijalu Crne Gore na polju obezbjeđenja dovoljnih količina sigurne krvi”, istakla je ona.

Rašović je rekla da građani moraju znati da su potrebe za krvlju svakodnevne za redovno liječenje pacijenata i sprovođenje planiranog hirurškog programa.

„I da je neophodno da na vrijeme obezbijedimo adekvatne rezerve sigurne krvi za urgentna stanja i vanredne situacije. Takođe, moraju znati da sigurna krv podrazumjeva krv u potpunosti obrađenu i testiranu na bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi, zašta je neophodan određeni vremenski period”, zaključila je Rašović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније