Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 03. 2018. 15:11   >>  15:08

ODBOR OCIJENIO

Ustavni sud da odbije predlog poslanika

Zakonodavni odbor ocijenio je da Ustavni sud treba da odbije predlog pet opozicionih poslanika o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o planiranju prostora i izdgradnji objekata.

Predlog su inicirali Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Danijela Pavićević i Dritan Abazović.

Oni navode da se osporenim odredbama narušava sistem lokalne samouprave i vrši potpuna centralizacija poslova iz nadležnosti lokalne samouprave u oblasti planiranja i uređenja prostora suprotno Ustavu i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Zakonodavni odbor smatra da je predlog za ocjenu ustavnosti neosnovan.

Navodi se da je Ustavom Crne Gore opštinama garantovana svojinska ovlašćenja na stvarima u državnoj svojini u skladu sa zakonom i garantovano da opština ima svoju imovinu, sopstvene prihode i svoj budžet.

Zakonom o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi uspostavljeni su principi rada i funkcionisanja lokalnih samouprava.

Kako se navodi, ostavljeno je na procjeni, svakoj državi potpisnici, da Ustavom i zakonom utvrdi koji su to poslovi koji su u okviru sopstvene nadležnosti opštine, a koji su to preneseni poslovi, odnosno gdje država procijeni da će ih efikasnije i ekonomičnije vršiti lokalna samouprava.

"U konkretnom slučaju je procijenjeno da će poslove u oblasti planiranja i uredenja prostora efikasnije i ekonomicnije vršiti drzavni organi“, kaže se u mišljenu Zakonodavnog odbora dostavljenom parlamentu.

Precizira se da Ustavom nije garantovano da je oblast uređenja prostora nadležnost opštine, niti Zakon o potvrdivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi propisuje da je oblast planiranja i uredenja prostora sopstvena nadležnost opštine.

Zakon o potvrdivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kako se navodi, daje uopštenu formulaciju, koja promoviše decentralizaciju u svakoj oblasti gdje je to eflkasno i gdje je to moguće, all ne u svim oblastima i ne po svaku cijenu.

„Ono što je jedino detaljno regulisano Zakonom jeste fiskalna decentralizacija, all i u tom slučaju država utvrđuje koji su to sopstveni prihodi lokalnih samouprava“, kaže se u obrazloženju.

Odbor smatra da se odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ne narušava sistem lokalne samouprave, niti se opštinama ograničava vršenje određenih svojinskih ovlašćenja na imovinu u njenom vlasnistvu, kako se to navodi u predlogu.

„Naprotiv, osporenim odredbama se omogućava vršenje javnih poslova u ovoj oblasti na efikasan i ekonomičan način, što do sada nije bio slučaj“, ocjenjuje Zakonodavni odbor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније