Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 03. 2018. 08:56 >> 08:52

UDRUŽENJE PČELARA

U Mojkovcu "Vrijedni kao pčela"

Udruženje pčelara "Mojkovac" realizuje projekat "Vrijedni kao pčela" u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

Cilj projekta ogleda se u smanjenju nezaposlenosti, unapređenju znanja u oblasti pčelarstva, proizvodnji kvalitetnog meda i ostalih pčelinjih proizvoda, kazao je predsjednik udruženje Milija Madžgalj.

"Ono što daje dodatni kvalitet cjelokupnom projektu je uključivanje šest osoba sa invaliditetom koje će u narednom periodu izrađivati satne osnove na specijaizovanoj mašini, jedinoj takve vrste na sjeveru države. Mašina koja je kupljena uz pomoć Zavoda za zapošljavanje osim izrade vrši i sterilisanje satnih osnova. Lica koja će rukovati njome su završila tromjesečni kurs a paralelno sa tom obukom obavili su i onu koja se odnosi na bavljenje pčelarstvom", kaže predsjednik mojkovačkih pčelara.

Satne osnove kod udruženja mogu nabaviti svi mojkovački pčelari, što će im ubuduće donijeti znatnu uštedu.

Prema Madžgaljevim riječima pčelari su satne osnove do skora izrađivali u Danilovgradu, gdje su, da bi završili posao, morali ostajti i po dva dana, što je izazivalo dodatne finasijske izdatke. Sada će sve biti drugačije i bolje jer će pored sterilizacije koristiti sopstveni vosak, kaže Madžgalj.

Osobe sa invaliditetom će na kraju projekta dobiti po dvije košnice i dva roja kako bi nastavili da se bave pčelarstvom.
Udruženje "Mojkovac" ima 60 članova, premda uskoro slijedi godišnja skupština kada po pravilu dolazi do učlanjenja novih članova, tako da broj članova raste iz godine u godinu. Raduje činjenica što je sve više mladih koji pokazuju interesovanje za pčelarstvom.

"U tom smislu nam je dragocjena podrška Ministarstva poljoprivrede, koja podstiče mlade da se bave pčelarstvom. U prethodnom periodu oni su dobijali po tri košnice i tri roja što im je bila dobra osnova za bavljenje ovim zanimljivim i korisnim poslom", naglašava Madžgalj.

Prije par godina u mojkovačkoj opštini bolest je desetkovala pčelinji fond. Uz pomoć subvencija lokalne samouprave pčelari su prošle godine nadoknadili 30 odsto izgubljenih pčelinjih društava. Nažalost, još nijesu uspjeli da povrate raniji broj ali, sudeći prema aktivnostima koje preduzimaju, sigurno idu u tom smjeru.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније