Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2018. 07:54   >>  07:50 1

MINISTARSTVO RADA

Preispituju ranije penzionisanje

Radi održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) će se odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz tog resora su Pobjedi, na pitanje da li će biti promjena u prelaznim rješenjima, odnosno postepenom kalendaru kojim je definisano da žene i muškarci od 2023. godine idu u penziju sa 67 godina života, kazali da je još rano da se kaže koje konkretne izmjene će pretrpjeti Zakon o PIO, koje su planirane za četvrti kvartal ove godine.

Iz Ministarstva su saopštili da će biti preispitano ranije penzionisanje.

"U svakom slučaju, radi održivosti penzijskog sistema i veće pravednosti, izmjene će se odnositi na preispitivanje zakonskih uslova koji omogućavaju ranije penzionisanje. Biće usmjerene na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja", saopštili su iz Ministarstva.

Zakon o PIO se usvaja takozvanom apsolutnom većinom, odnosno glasovima 41 poslanika.

Prema važećem zakonu do 2023. će u Crnoj Gori biti izjednačeni uslovi za pezionisanje žena i muškaraca sa 67 godina života.

Ove godine po prelaznom rješenju muškarci mogu u penziju sa 65 godina i osam mjeseca života i najmanje 15 godina penzijskog staža, a žene sa 61 godinom života i najmanje 15 godina staža, odnosno 56 godina života i 36 godina staža osiguranja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније