Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2018. 12:32   >>  14:02 9

STIGLA I POSLJEDNJA DOZVOLA

Praviće pješčanu plažu u Dobroti

Kompanija Serzman dobila je i posljednju dozvolu, kako bi njihov luksuzni kompleks na prostoru bivšeg auto-kampa u Dobroti, napravio pješčanu plažu površine 1000 kvadrata. Prema projektnoj dokumentaciji, na dvije armirano-betonske ponte napraviće i plažni bar i VIP šank sa terasom.

Sve to biće urađeno na mjestu gdje pješčane plaže nikad nije bilo, protivno Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji zabranjuje mijenjanje postojeće linije i nasipanje morske obale, osim u slučaju njene rehabilitacije i revitalizacije.

„O sanaciji se ne radi, a o rehabilitaciji još manje, jer rehabilitacija predstavlja vraćanje u život nečega što je bilo. A svi Kotorani znamo da je tamo bila drvena platforma na betonskim stubovima i to površine 40 kvadrata, ne više. Sada se nasipa 120 metara, prave se dvije ponte koje idu duboko u more... Svakako se ne radi o rehabilitaciji“, naglašava arhitekta Aleksandar Dender.

Za sve to firma Serzman incorporated dobila je zeleno svjetlo od Vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Gradnja vila počela je kada je na vlasti u Kotoru bio DPS, a posljednji potpis za nasipanje obale dao je sadašnji predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

"Kada se nađete u poziciji u kojoj svi organi koji su nadležni kažu da je sve u skladu sa planovima i preporukama koje su ranije donesene, vi ne možete ništa drugo da uradite nego da postupite  na način na koji vas zakon tjera", kaže Jokić.

I dok stručnjaci Instituta za biologiju mora upozoravaju na, po biljni i životinjski svijet zaliva, nesagledive posljedice, Unesko podsjeća na obavezu da čuvamo prirodni i kulturno-istorijski sklad, dotle u JP Morsko dobro i Upravi za zaštitu kulturnih dobara gdje su i izdali konzervatorske uslove, navode da je u ovom slučaju ispoštovana sva zakonska procedura, te da radovi neće uticati na „univerzalnu vrijednost područja“ i ne mogu dovesti u pitanje status zaštićenog područja.

Kompanija Serzman incorporated povezuje se sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Opširnije gledajte večeras u TV magazinu od 20:05 h.

Priča je nastala u okviru projekta „Činjenice su važne! Objektivno i inovativno novinarstvo za EU“ koji sprovodi CGO sa RTCG i portalom UL-info.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније