Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

15. 03. 2018. 17:39   >>  17:43

U JANUARU

ZZZCG makao s evidencije 4.946 nezaposlenih

Zavod za zapošljavanje prestao je da vodi evidenciju za 4.946 nezaposlenih u januaru ove godine, što je 3.242 više osoba nego lani u tom periodu.

"Nije riječ ni o kakvom brisanju ljudi iz baze podataka, već se radi o prestanku vođenja evidencije o licima, koja po zakonu, ne treba da se nalaze kod Zavoda", istakli su iz ZZZCG.

Kako su kazali, Zavod usklađuje evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.

"Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli su se uslovi da građani Crne Gore koji nijesu u radnom odnosu, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu direktno kod Fonda zdravstva, što nije uslovljeno statusom nezaposlenosti. Sređivanje evidencije je zakonska obaveza Zavoda. Upravo zdravstveno osiguranje mnogima je bio povod i motiv prijavljivanja Zavodu. Od aprila prošle godine primjenjuje se izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju", poručili su iz ZZZCG.

Kako su objasnili, tim propisom data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu lica koja imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno lica koja aktivno traže zaposlenje.

"Nezaposleno lice, saglasno Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, pored prava ima i obaveze i njihovo neispunjavanje je razlog prestanka vođenja u evidenciji. Radi informisanja o mogućnostima i uslovima zaposlenja i posredovanja pri zapošljavanju, nezaposleni je obavezan da se lično javlja na svaki poziv Zavoda, a najmanje jednom u dva mjeseca, odnosno korisnik novčane naknade jednom mjesečno", istakli su iz ZZZCG.

Istakli su da evidencija o licu koje traži zaposlenje prestaje da se vodi ukoliko odbije uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odbije odgovarajuće zaposlenje, aktivno ne traži posao, nije na raspolaganju za zaposlenje, radi suprotno propisima o radu ( rad na crno)…

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније