Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 03. 2018. 17:00 >> 16:56

SALON MONTE 2018.

Iskoraci u širenju vinogradarske proizvodnje

Salon vina Monte Vino 2018. šalje poruku o snazi vinogradarsko-vinarskog sektora Crne Gore, koji pokazuje nove iskorake u dijelu širenja primarne vinogradarske proizvodnje i broju registrovanih vinarskih podruma, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On je danas, na otvaranju 8. salona vina Monte Vino 2018, koji organizuju Nacionalno udruženje someliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kazao da je ta manifestacija prilika da se pošalju dvije poruke.

Simović smatra da salon vina šalje poruku otvorenosti Crne Gore, jer kako je naveo, na toj manifestaciji prisustvuju brojne vinarije iz regiona i Evrope, „iz 15 država sa više od 500 raznih vrsta vina“.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu na tom polju treba učiniti nove razvojne iskorake.

„Tu je Vlada sa svojom agrarnom politikom da i u narednim godinama pomogne našim vinogradima, da zasade nove vinograde, da se domaćinski odnesu prema postojećim vinogradima, da obnove svoje vinarije, da izgrade nove vinarije, da dostignemo najzahtjevnije standarde i ono što je posebno važno da se crnogorska vina dobro pozicioniraju na crnogorskom tržištu“, poručio je Simović.

On je podsjetio da u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda vina učestvuju sa više od 20 odsto.

„U odnosu na ove izazove, spremili smo nove projekte i agerobudžet koji je ove godine povećan u odnou na prethodnu godinu“, kazao je Simović.

Danijela Radeč iz Nacionalnog udruženja somelijera kazala je da na salonu vina Monte vino 2018. učestvuje više od 120 vinarija, navodeći da će ljubitelji vina imati mogućnost da probaju više od 560 različitih vina.

„Osim toga imamo tridesetak destilerija i alkoholnih pića. Sam salon vina je podijeljen na dva dijela - izložbeni dio i dio u kojem se rade master class i druge radionice“, navela je Radeč.

Ona je kazala da će danas biti održane četiri radionice, a sjutra pet.

Radeč smatra da je Crna Gora iz godine u godinu jako dobro pozicionirana na vinskoj sceni u regionu.

„Ovaj salon vina je najveći vinski događaj u Crnoj Gori, a samim tim kad kažem da je najveći vinski događaj jako puno je ljudi iz okruženja koji se bave vinom. Imamo jako puno novinara koji su došli sa strane, što znači da ova naša priča ide u svijet. Iz godine u godinu dovodimo sve više ljudi“, zaključila je Radeč.

Salon vina biće otvoren danas do 20 sati i sjutra od 12 do 20 sati u hotelu „Hilton”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније