Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

18. 03. 2018. 16:10 >> 16:15
1

SINDIKAT ZDRAVSTVA

Nećemo odustati od naših zahtjeva

Sindikat zdravstva neće odustati od zahtjeva za povećanjem plata zaposlenih u tom sektoru, a pregovori su jedini i pravi način da se dođe do rješenja, kazala je predsjednica te radničke organizacije, Ljiljana Krivokapić.

Sindikat je predao Ministarstvu zdravlja zahtjev kojim traže pregovore o povećanju plata zdravstvenim radnicima, a sastak bi trebalo da bude održan naredne sedmice.

Krivokapić je saopštila da je nezadovoljstvo prisutno na svim nivoima obrazovanja, kako doktora, tako i medicinskih sestara.

"Postavlja se pitanja koliko društvo u cjelini ima sluha da naš težak i nadasve human posao valorizuje, kako ne bismo imali najniže plate doktora oko 500 eura i sestara 320 eura", kazala je Krivokapić Agenciji MINA.

Ona je navela da su nešto veće zarade na sekundarnom i tercijalnom nivou gdje postoje dežurstva, smjene i prekovremeni sati na osnovu pripravnosti, ali da je to van radnog vremena.

"U zdravstvu postoji timski rad i neminovno je da svako želi da ima standard i uslove života i rada kao u Evropskim zemljama", objasnila je Krivokapić.

Ona je predložila nagrađivanje onih koji više rade, kako bi bilo što manje nezadovoljnih pacijenata.

"Treba da nagradimo one koji više rade prije obavezne stimulacije do 15 odsto koje će određivati svakog mjeseca komisija, od kojih bi jedan član obavezno bio predstavnik sindikata", kazala je Krivokapić i dodala da bi trebalo uvesti obaveznu zimnicu ili trinaestu platu.

Krivokapić je rekla da su Ministarstvu dostavili predloge koji su, kako je kazala, dosta skromni, jer se početkom godine dogodio talas poskupljenja, pa je to iziskivalo jos veće zahtjeve.

"Naš predlog je da se do kraja sljedeće godine plate linerno povećaju po 180 eura, odnosno po 45 sa svakih šest mejseci", izjavila je Krivokapić.

Ona je saopštila da je ministar zdravstva, Kenan Hrapović naglasio da ima razumijevanja za njihove zahtjeve, ali da dodatni novac još nije opredijeljen.

"Tačno je da nijesu opredijeljena dodatna sredstva, ali ima prostora iz raspoloživog budžeta i na osnovu ušteda u okviru našeg resora", navela je Krivokapić.

Ona je rekla da su ranije razmišljali da se plate za doktore obračunavaju preko Zakona o zaradama u javnom sektoru, ali da se od toga odustalo jer Zakon nije prepoznavao sve kategorije zanimanja koji postoje u sistemu.

"Po tome bismo tražili da doktori imaju koeficijente od 16, 18 i 20, a medicinske sestre od osam do deset", objasnila je Krivokapić.

Ona je kazala da to nakon razgovora sa tadašnjim ministrom finansija, Radojem Žugićem nije bilo moguće, pa su svoje zarade nastavili da uvećavaju preko građanskog kolektivnog ugovora.

"Radikalizacija podrazumijeva da nećemo odustati od naših zahtjeva i mislimo da je pregovaranje jedini pravi način koji može argumentacijom i međusobnim dogovaranjem dovesti do rješenja", zaključila je Krivokapić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније