Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 03. 2018. 16:29 >> 16:28

DRŽAVA DA REAGUJE

Ugovoreni ulazak u svijet prosjačenja i nasilja

Ugovoreni dječiji brakovi kod Roma i Egipćana česta su pojava. Samo posljednje dvije godine evidentirano je 49 slučajeva, a nijedna optužnica nije podiguta za to krivično djelo. U znak otpora Romkinje su organizovale marš i obišle sve nadležne institucije uz poruku da maloljetnički brakovi nijesu problem samo njihovog naroda već države u kojoj žive.

Romska djevojčica od najranijeg djetinjstva ima svijest da mora da se uda. Za takozvano čuvanje nevinosti mladoženjina porodica spremna je da plati i do 20.000 eura.

"Nađu im nekog što dalje, ugovaraju im brak, a djevojčice o tome ništa ne znaju. Ispišu ih iz škole i to je protiv njihove volje", kaže Sadona Delija iz Centra za romske inicijative.

Zato Romkinje dižu glas protiv ugovorenih dječijih brakova. Marširale su od Ministarstva pravde, do Vrhovnog tužilaštva, Vrhovnog suda, Skupštine i Vlade.

"Problem dječijih ugovorenih brakova nije problem samo romske i egipanske zajednice već problem država u kojima zive pripadnici Roma i Egipćana", poručila je Fana Delija iz Centra za romske inicijative.

Ugovoreni brak za djevojčicu najčešće znači ulazak u svijet prosjačenja. Mlade nevjeste često postaju žrtve trgovine ljudima ali i porodičnog nasilja.

"Djevojčice koje rano stupaju u brak sa 12-13 godina, a sa 14-15 imaju dvoje ili više djece jesu zrtve nasilja i to treba svi da znamo", kazala je Aida Petrović iz Crnogorskog ženskog lobija.

I mladi Romi podržali su žene, uvjereni da dječiji brakovi ne treba da budu dio tradicije već istorije.

"Treba da se odvajamo od navika od ranije i da se fokusiramo na budućnost, da se upoznajemo jedni sa drugima, nema potrebe da nam neko ugovara brak, dovoljno smo odrasli za to", smatra Afril Hasani.

No ne ohrabruju brojke. Samo posljednje dvije godine zabilježeno je 49 slučajeva ugovorenih dječijih brakova i nijedna podignuta optužnica za to krivično djelo.
Državni organi najčešće se pravdaju da nemaju dovoljno dokaza, dok istraživanja pokazuju da se više od 60 odsto romskih djevojčica udaje prije punoljetstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније