Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Svetlana Slavujević, TVCG ]

22. 03. 2018. 11:30 >> 11:44
1

SADA JE OTEŽANA

Boljim zakonima do kontrole funkcionera

Usvajanjem više zakona kao što je Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o privrednim subjektima, efikasna kontrola rada javnih funkcionera je otežana.

Mnoge afere javnih funkcionera u CG kao što je nezakonito postupanje sa državnom imovinom i novcem svih građana, otkrivali su, prethodnih godina upravo građani, nevladine organizacije i mediji.

No, izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama institucijama je omogućeno da same procjenjuju sta će proglasiti tajnom pa je dolaženje do podataka otežano.

Drugi problem je Zakon o privrednim društvima. Članom 83 omogućeno je da svako fizičko lice šest sati dnevno svakog radnog dana može imati uvid, prepisati i kopirati izvod iz registra preduzeća i dokumentaciju o kompanijama koja je dostavljena Centralnom registru privrednih subjekata.

Međutim, od početka godine zainteresovani građani, nevladina udruženja i mediji onemogućeni su da iz te institucije dobijaju podatke o privrednim društvima koji sadrže i lične podatke kao što su matični broj, adresa, datum rođenja ovlašćenih lica, direktora i osnivača.

Na taj način ne mogu se identifikovati lica u privrednim društvima pa nije moguće ni istraživati da li postoji konflikt interesa i korupcija kod javnih funkcionera. Time je obesmišljena efikasna i nesmetana kontrola njihovog rada i imovine tvrde u nevladinim organizacijama Građanska Alijansa i Lupa koje su o tom problem pisale ministru finansija Darku Radunoviću. Odgovor nijesu dobili ali ni mi iako smo pitanja poslali prije nekoliko dana.

Ipak u Agenciji za zaštitu ličnih podataka kazali su nam da je rješenje moguće samo ako postoji volja. A mogli bi se ugledati na Hrvatsku ili Sloveniju i uvesti Lični identifikacioni broj a jedinstveni matični broj, koji je, tvrde u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, previše bio meta obrade, poslati u istoriju.

Da li se sistem sve više zatvara donošenjem ovakvih zakona? Ko su javni funkcioneri koji nijesu Agenciji za borbu protiv korupcije dali saglasnost da im se provjeri bankarski račun? Da li će Agencija zbog efikasnije borbe protiv korupcije traziti izmjene zakona? To su pitanja na koja ni ovaj put nijesmo dobili odgovor od njih.

Da bi se zakoni mijenjali mora postojati politička volja. Iako svi akteri u našoj priči tvrde da je ima, praksa, ipak, pokazuje suprotno.

Više o ovome gledajte večeras u emisiji TV Magazin od 20:05 na Prvom program TVCG.

Svetlana Slavujević, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније