Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

22. 03. 2018. 08:12 >> 08:08
1

CRVENI SURLAŠ

Vremenski uslovi usporili tretiranje palmi

Klimatski uslovi i vremenske prilike u posljednjih mjesec dana otežale su sprovođenje fitosanitarnih mjera za tretiranje palmi oboljelih od crvenog surlaša.

 

To je, prema riječima savjetnice za bilje iz Uprave za bezbjednost hrane, Maje Petrović, veoma značajna mjera koja smanjuje potencijal za narednu godinu. 

"Klimatski uslovi i vremenske prilike u posljednjih mjesec dana otežale su sprovođenje fitosanitarnih mjera za ovo doba godine, jer zimski period je period kad je potrebno uništiti sav biljni materijal koji je napadnut crvenim surlašem palmi. To je veoma značajna mjera, koja značajno smanjuje njegov potencijal za sljedeću godina i to je nešto što je bilo usporeno, da ne kažem onemogućeno", rekla je Petrović za RTCG.

Ona je vlasnicima palmi uputila apel da se ta mjera odradi čim dođu ljepši dani.

"Situacija nije ništa značajno lošija, nego prije nekoliko mjeseci, stvar je da vrjetrovi, kiše, te vremenske prilike dovode do toga da bolje uočavamo simptome napada", rekla je Petrović.

Entomolog s Biotehničkog instituta Snježana Hrnčić rekla je da je crveni surlaš palmi aktivan cijele godine, te da je njegova brojnost od decembra do početka aprila veoma niska.

"Njegova aktivnost, odnosno najizražejnije štete, dešavaju se od aprila do kraja novembra", rekla je Hrnčić, uz napomenu da nijesu napadnute palme samo u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније