Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 03. 2018. 11:38 >> 13:13

OPŠTINA HERCEG NOVI

Kuća Ive Andrića od juna u funkciji

U junu ove godine, kako je prvobitnim planom i predviđeno, svečano će biti otvorena kuća nobelovca Ive Andrića, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Rekonstrukcija kuće biće nastavljena i nakon otvaranja, napominju iz Opštine i dodaju da će u isto vrijeme biti organizovani pilot programi - literarne večeri i kreativne radionice za djecu, kamerni koncerti i pozorišni nastupi, kao i master klasovi posvećeni literaturi, kulturi i turizmu.

Iz hercegnovske opštine ističu da će Andrićevu kuću od 11. do 14. oktobra posjetiti učesnici 11. međunarodnog simpozijuma posvećenog Andrićevom djelu – "Andrićeva sunčana strana" koji će, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Gracu i uz podršku Opštine Herceg Novi i Sekretarijata za kulturu, biti održan u Herceg Novom.

"Riječ je o jednom od najreferentnijih međunarodnih naučnih skupova o Andriću ove godine na kome će učestvovati više od 80 proučavalaca Andrićevog djela iz Crne Gore, Srbije, BIH, Rusije, Danske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske i drugih zemalja", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da će iz projekta "Očuvanje, unaprijeđenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja - Co.Co. Tour" za rekonstrukciju kuće biće izdvojeno 190.706 eura.

"Kako se radi o zajedničkom projektu koji je odobren u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, učesnici projekta će uporedo realizovati projektne ciljeve prema unaprijed utvrđenim fazama i aktivnostima. Realizacija projekta sprovodiće se u četiri glavne faze i biće u punom obimu završena do februara 2020. godine", pojasnili su iz Opštine.

Za to vrijeme, dodaju, kuća i dvorište nobelovca Iva Andrića biće adaptarani i sanirani a biće urađena i digitalizacija promotivnog i muzejskog sadržaja, kreirana muzejska postavka, i urađena marketinška i komunikaciona strategija, kako samog objekta tako i turističke ponude grada čiji će biti sastavni dio.

"U toku su radovi na koncipiranju stalne i povremenih izložbenih postavki, književnih večeri, kamernih koncerata i predstava, tribina, naučnih skupova i drugih programskih aktivnosti koji bi bili organizovani uz dobru saradnju sa relevantnim domaćim i inostranim kulturnim i obrazovnim institucijama", zaključuju iz Opštine Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније