Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

25. 03. 2018. 16:56   >>  16:53

MONTEORGANICA

Izdali 354 sertifikata za organsku proizvodnju

Monteorganica je od 2007. godine izdala ukupno 354 sertifikata za organsku proizvodnju, od čega 91 u prošloj.

Iz Monteorganice, koja je akreditovano sertifikaciono tijelo, agenciji Mina-business su saopštili da proizvođači, da bi dobili sertifikat, moraju sprovoditi metode organske proizvodnje, odnosno ispuniti zahtjeve definisane Zakonom o organskoj proizvodnji, podzakonskim aktima i ispoštovati pravila postupka sertifikacije.

„Ispunjavanje tih kriterijuma sertifikaciono tijelo provjerava redovnim i vanrednim kontrolama i na osnovu rezultata donosi konačnu odluku o sertifikacionom statusu proizvodnje odnosno proizvoda“, kazali su iz Monteorganica.

Zakon o organskoj proizvodnji i podzakonska akta su, kako su naveli, usaglašeni sa odgovarajućom evropskom regulativom, dok se sistem kontrole i sertifikacije sprovodi u skladu sa međunarodnim standardom.

„To znači da naši proizvođači podliježu istim pravilima kao i organski proizvođači koji su prisutni na evropskom tržištu, kako u smislu same proizvodnje tako i u pogledu kontrole i sertifikacije“, kazali su predstavnici Monteorganica.

Oni su naveli da je veći izazov za crnogorske proizvođače ispunjavanje zahtjeva Zakona o bezbjednosti hrane, što je uslov da se proizvodi mogu stavljati u promet, nezavisno od toga da li su organski ili konvencionalni.

„Još je veći izazov za naše proizvođače da u kontinuitetu obezbijede potrebne količine proizvoda za evropsko tržište“, ocijenili su u Monteorganica.

U tom sertifikacionom tijelu smatraju da organska proizvodnja u Crnoj Gori polako, ali sigurno dobija veći značaj.

„Primjetna je potražnja za organskim proizvodima koji su prisutni u većim marketima, dok se prodaja dijelom obavlja i sa 'kućnog praga' i putem interneta. Šansu za plasman organskih proizvoda u toku turističke sezone već su prepoznali i iskoristili pojedini proizvođači“, dodali su predstavnici Monteorganica.

Oni su kazali da su subvencije i dalje najznačajnji motiv za bavljenje organskom proizvodnjom, koje se svake godine opredjeljuju Agrobudžetom.

„Značajna olakšica organskim proizvođačima je i činjenica da su usluge kontrole i sertifikacije koje sprovodimo besplatne, što nije praksa u regionu niti u Evropskoj uniji (EU). Sve to govori o značaju koji je dat organskoj proizvodnji u prethodnom periodu, a ista praksa se nastavlja“, kazali su iz Monteorganica.

Sudeći po konstantnom rastu broja registrovanih organskih proizvođača iz godine u godinu, može se zaključiti da zainteresovanost za taj vid proizvodnje postoji.

Znanje proizvođača o metodama organske proizvodnje različito je od slučaja do slučaja.

„Pojedini proizvođači vrlo brzo usvajaju nove prakse i brže se prilagođavaju propisanim pravilima. Svakako da postoji i određen broj proizvođača kojima treba više vremena da se prilagode pravilima organske proizvodnje što nije neuobičajeno. Kroz slična iskustva su, samo ranije, prolazili i proizvođači u EU i okruženju“, objasnili su predstavnici Monteorganica.

Oni su saopštili da je zbog toga zakonom propisan obavezan prelazni period u organskoj proizvodnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније