Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

28. 03. 2018. 16:01 >> 15:57
1

DEMOKRATE TVRDE

U domovima zdravlja tihi haos

Sistem elektronskog zakazivanja ni nakon devet mjeseci primjene nije uspio da dovede u red haotične liste čekanja i omogući poštovanje Zakona – da pacijet mora dobiti zdravstvenu zaštitu u roku od mjesec dana, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

 

Poslanica Demokrate Valentina Minić navela je na konferenciji za novinare da u našim domovima zdravlja i dalje vlada tihi haos.

"Tihi zato što struka zbog političkih uticaja mora da ćuti i trpi. Međutim, po hodnicima možete vidjeti redove nezadovoljnih pacijenata koji ne ćute i koji se verbalno sukobljavaju sa medicinskim osobljem i izabranim doktorima zbog sistema koji nijesu oni kreirali, već Ministarstvo, a koji često uopšte nije u funkciji. Naime, kada sistem, kako se to narodski kaže, padne, pacijent nije u mogućnosti ni da ostvari pregled, ni da dobije dijagnozu, ni da dobije elektronski recept za lijek koji mu je potreban, niti da dobije uput za specijalistu. Blokada sistema se dešava od početka primjene, periodično, nekad i po više nedelja u kontinuitetu. Prema informacijama koje imamo, najveći problemi u dužem trajanju nastaju upravo ponedjeljkom i utorkom, kada doktori imaju najviše posla”, kazala je  Minić.

Ona je istakla da "taman kada pomislite da ste konačno uspjeli zakazati i potrefiti termin kada radi i vaš izabrani doktor, i njegov kompjuter i sistem centralnog zakazivanja, shvatite da ne možete kao ranije otići odmah, već vam na uputu piše da ipak morate sačekati 3 mjeseca na običan ultrazvuk abdomena i bubrega".

“Do tada možete da pijete tablete protiv umjerenih bolova ili da se nadate da ćete zbog jačih završiti u hitnoj, jer je to jedini način da zdravstvenu uslugu dobijete na vrijeme. Šta blagovremena dijagnoza donosi pacijentu sa recimo benignim ili malignim tumorom, i šta u ovom slučaju za vrijeme od tri mjeseca može da mu se dogodi, procijenite sami”, naglasila je Minić-

Sve, kako je dodala, ukazuje na to da se našim zdravstvenim sistemom poigravaju ljudi koji možda nijesu dostojni funkcija na koje su postavljeni.

“I dok gospodin ministar, džipom braon metalik boje planira podići nivo zdravstvene zaštite, tako što službeni automobil koristi čak i za pijačnu trgovinu, dužni smo da pribavljenu dokumentaciju o njegovoj najbližoj saradnici, dr Vesni Miranović, prezentujemo javnosti, jer je riječ o zvaničnim papirima koji bude osnovanu snumnju da zdravstvo Crne Gore vodi osoba koja je od strane njenih kolega pedijatara u prošlosti bila optužena za mobing na radnom mjestu, a od strane akademika i grupe pedijatara Crne Gore osporavana zbog svjesnog kršenja Kodeksa akademske etike", kazala je Minić.

Ona je istakla da su 10. juna 2014. godine, kolege Miranovićeve, grupa pedijatara Crne Gore, o cijelom slučaju zvaničnim dopisom informisali Rektorku, Senat, Vijeće, predsjednika Upravnog odbora UCG, direktoricu Centra za nauku, ali da nijedan od navedenih organa i institucija ni do danas nije reagovao na, kako tvrdi Minić, te nepravilnosti.

“U posjedu smo i dokumenta koji 16. februara potpisuje 18 pedijatara načelnika odjeljenja i kolega dr Vesne Miranović, koje su je zbog mobinga prijavile direktoru KCCG, za vrijeme dok je bila direktorica Instituta za bolesti djece. U arhivi imamo i dva audio snimka sa zvaničnih sjednica koje su tim povodom održane, a koja su zaista tegobna za slušanje, te ih i iz etičkih razloga nećemo puštati. Proces neobičnog i ponižavajućeg odnosa prema zaposlenima u Institutu za bolesti djece završava se njenom smjenom. No, kao nagradu za sve navedeno djelovanje, Vesna Miranović se danas nalazi na mjestu direktorice Direktorata za kontrolu zdravstvene zaštite i ljudskih resursa u Ministarstvu zdravlja. Sada Ministrov džip braon metalik boje u pijačnoj trgovini i ne zvuči tako strašno”, zaključila je Minić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније