Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

29. 03. 2018. 17:36 >> 17:33

NIKŠIĆANIN PEKO KRIVOKAPIĆ

Nakon 30 godina vratio se đedovim guslama

U selu Brestice kod Nikšića šezdesetogodišnji Peko Krivokapić vratio se na djedovinu nakon, tri decenije rada u željezničkom preduzeću.

 

Živi od poljoprivrede. Stara, kamena, zidana, kuća pamti vjekove. Od namještaja stolovača i šporet i odlika novog vremena aparati na struju. Uobičajena slika iz naših domova da nije starih gusala i još starije puške mauzerke, kako kaže Peko.

"Gusle javorove su moga đeda Ćetka Mitrovog Krivokapića i na njima je urezan datum 23. mart 1917.Puška je iz bitke za Skadar, a prošla je i Bregalnicu", riječi su Krivokapića.

Doživio je Ćetko Mitrov duboku starost, tako mu je donijela ratna sreća. Volio je lov i, ponekad, iz stare puške "oživljavao" slavne dane, priča njegov unuk.

Peko Krivokapić čeka penziju  u svojoj postojbini Bresticama koje su udaljene petnaestak kilometara od Nikšića, kako reče, na početku Cuca ili na kraju, kako se uzme. Jedno je sigurno, rodnu kuću i zavičaj tuđe kule i gradovi ne mogu zamijeniti.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније