Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

29. 03. 2018. 09:15 >> 09:14

OČUVATI RIBLJI FOND

Spriječili krivolov na Skadarskom

Služba zaštite NP Skadarsko jezero je tokom kontrole akvatorijuma spriječila jednu osobu u krivolovu, privremeno su oduzeli čun, vanbrodski motor i četiri mreže u dužini oko 400 metara.

O toj nezakonitoj radnji, kako je saopšteno iz NP Skadarsko jezero odmah su obaviješteni nadležni službenici Uprave policije koji su preduzeli dalje postupanje, saopšteno je iz NP Skadarsko jezero.

Skadarsko jezero predstavlja stanište brojnih zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta, a riblji fond tog akvatorijuma potrebno je posebno čuvati u vrijeme ribolovnog zabrana kada se vrši mrijest riba.

„U tom pravcu, od velikog je značaja saradnja i zajedničke aktivnosti koje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sprovodi u cilju očuvanja ribljeg fonda NP Skadarsko jezero sa svim subjektima uključenim u njegovu zaštitu, a od ove godine i sa članovima SRK "Podgorica" i SRK "Nikšić", izjavio je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Takođe je JPNPCG sklopilo sporazum o saradnji i sa volonterima koji su izrazili spremnost i volju da zajedno sa Službom zaštite učestvuju u zaštiti akvatorijuma i doprinesu očuvanju ribljeg fonda.

Podsjećamo da je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno loviti ribu i druge vodene organizme u ribolovnim vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero na snazi je dva mjeseca, počev od 15. marta do 15. maja, tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje.

Kako se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće djelove Skadarskog jezera, potrebno ih je zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta.

Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. U cilju zaštite prirodnog bogatstva, crnogorski dio Skadarskog jezera, proglašen je Nacionalnim parkom 1983. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније