Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 03. 2018. 09:23 >> 11:06
1

JEVREJSKI PRAZNIK

Poštovanje različitosti trajno dobro

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Jaši Alfandariju, predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore, povodom jevrejskog praznika Pesah, ističući da je poštovanje različitosti trajno dobro na kome gradimo međuetničku harmoniju.


"Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i Vama lično, čestitam Pesah i upućujem iskrene želje za mir, dobro zdravlje i sreću. Neka nas neprolazne poruke velikog praznika osnaže da istrajemo u afirmaciji međukonfesionalne tolerancije i identitetskih osobenosti", saopštio je Vujanović.

On u čestitki navodi da je poštovanje različitosti trajno dobro i da predstavlja civilizacijsku tekovinu "na kojoj gradimo međuetničku harmoniju".

"Slijedimo taj put u ljepšu i prosperitetniju budućnost svih naših građana i Crne Gore. U to ime još jednom Vam čestitam Pesah, veliki jevrejski praznik", navodi se u čestitki Vujanovića.

Pesah je sveti jevrejski praznik koji nas podsjeća na oslobođenje starih Hebreja iz misirskog ropstva. Praznik počinje 14-tog dana mjeseca nisana po jevrejskom kalendaru (odgovara periodu mart - april) i predstavlja jedan od tri "hodočasnička" praznika, za vrijeme kojih su Jevreji tradicionalno odlazili na hodočašće u Hram u Jerusalimu.

Kako je Pesah praznik koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje. U svim jevrejskim porodicama za trpezom tokom Seder večere ostavlja se jedno prazno mjesto i jedna čaša vina za proroka Eliju. Postoji vjerovanje da će se prorok Elija vratiti kao vjesnik dolaska Mojsije. Običaj je i da se za vrijeme večere vrata od kuće ostavljaju otvorena, kao znak dobrodošlice svakom dobronamjernom putniku-namjerniku. Seder počinje domaćinovim pozivom siromašnima da dođu i s njima podijele sve što ima na trpezi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније