Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

30. 03. 2018. 16:06   >>  16:09

ASOCIJACIJI SPEKTRA

Javile im se četiri nove transrodne osobe

Asocijaciji „Spektra“ su se, od početka ove godine, javile četiri nove transrodne osobe, saopštio je izvršni direktor te organizacije, Jovan Ulićević, ocijenjući da ta zajednica veoma brzo raste.

 

On je, povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba 31. marta, ocijenio da je država napravila pomak u poboljšanju kvaliteta života trans osoba, ali da ima prostora za napredak.

„Prošle godine smo imali slučaj nekih regresivnih praksi, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo zahtjev trans ženi da promijeni ime, iako je ta mogućnost garantovana pravom o ličnom imenu“, kazao je Ulićević u intervjuu za PR Centar.

On je dodao da se i nakon odluke Ombudsmana da je učinjena diskriminacija po osnovi rodnog identiteta i preporuke da Ministarstvo da mogućnost toj osobi da promijeni ime u željeno, to nije desilo, te da promjena u pravnom smislu nije bilo

Ulićević je ukazao da će se, ukoliko bude usvojen, Zakonom o rodnom i polnom identitetu omogućiti transrodnim osobama promjena ličnih dokumenata, bez uslovljavanja operacijama i hormonskim terapijama.

Kako je istakao, Spektra od osnivanja sprovodi servise socijalne podrške u vidu vršnjačke i psihološke podrške, grupe samopodrške i raznih radionica.

„Najveći uspjeh u prošloj godini je što smo pružili podršku za 28 osoba, što je veliki broj uzevši u obzir podatak da je krajem 2016. godine deset osoba pristupilo grupi za samopodršku i tražilo našu pomoć“, istakao je Ulićević navodeći da trans zajednica raste veoma brzo.

Prema njegovim riječima, socijalni servisi koje pružaju i grupe samopomoći pomažu i transrodnim osobama i njihovim porodicama.

„U tom smislu vidimo napredak. Nažalost, još uvijek postoje porodice koje se boje osude društva, strahuju za svoje članove, odnosno kako će okolina reagovati na njih, misleći da su njihovi članovi jedini kojima se to dešava. Sa sve većom vidljivošću trans osoba, takvo viđenje se mijenja“, rekao je Ulićević.

On smatra da postoji veći nivo edukacije o trans osobama u društvu, i da je neophodno razgraničiti da proces tranzicije ne predstavlja samo promjenu pola.

„Trans ne znači samo popularno rečeno promijeniti pol, već je to jedan unutrašnji osjećaj vezan za rodni identitet koji svi imamo, samo je nekad u podudarnosti sa polom koji nam je podaren rođenjem, a nekad nije“, pojasnio je Ulićević.

On je, povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba, najavio izložbu fotografija o trans osobama „Vidljivi_e“, koja će biti otvorena u „Koncept art space“ galeriji u subotu u 20 sati.

„Izložba prikazuje kontrast između načina na koji društvo doživljava trans osobe i njihovog ličnog doživljaja sebe, kao i načina na koji trans osobe dolaze do oslobođenja od društvenih normi“, objasnio je Ulićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније