Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

02. 04. 2018. 13:43 >> 13:41
7

SINDIKAT PORUČUJE

"Ljekare ne nazivati ubicama"

Kriminalci se danas nazivaju “bezbjedonosno interesantnim osobama”, a ljekar koji je obavljao 700 porođaja, izvodio 150 do 200 ginekoloških operacija, bio mentor mnogim mladim kolegama, izgradio službu sa osam specijalista, naziva se ubicom, ističu u Sindikatu doktora medicine Crne Gore, koji su pozvali ljekare da iskažu protest zbog "govora mržnje i otvorenog poziva na linč".

To se navodi u reagovanju na izjavu Slaviše Kneževića, oca bebe koja je preminula od posljedica infekcije u novembru 2014. u bjelopoljskoj bolnici, povodom preinačenja presude ljekarima od strane Apelacionog suda.

"Godinu dana je isuviše malo, zaprijećena kazna je od dvije do dvanaest godina za djelo koje jesu učinili definitivno i 100%. Ne da nijesam zadovoljan nego nemam riječi, vjerujte mi… Ali eto Bogu hvala počelo je, krenulo je, ovo je prvi slučaj ja mislim i kod nas i u okruženju da je neko osuđen za ubistvo djeteta bilo kako. Razbijamo polako tabue, nadam se da će odgovorati za svaki sljedeći pokušaj bilo koji ljekar", reagovao je Knežević.

U Sindikatu doktora medicine Crne Gore (SDMCG) smatraju da se Knežević u svojim izjavama služi govorom mržnje.

"Od 2014. godine do danas javni zdravstveni sistem napustilo je preko 100 ljekara. Tokom 2014. godine na odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo u bolnici u Bijelom Polju radilo je osam ginekologa. Danas građanke Bijelog Polja plaćaju zdravstvene usluge u toku trudnoće zato što je njih sedmoro napustilo bjelopoljsku bolnicu. Do 2014. godine bjelopoljski ginekolozi obavljali su više od 1000 porođaja godišnje, dok je taj broj sada opao na 500. Danas se kriminalci nazivaju “bezbjedonosno interesantnim osobama”, a ljekar koji je obavljao 700 porođaja, izvodio 150 do 200 ginekoloških operacija, bio mentor mnogim mladim kolegama, izgradio službu sa 8 specijalista, naziva se ubicom", saopšteno je iz SDMCG.

U svakoj demokratskoj državi, kako se navodi, neprihvatljivo je da pravosuđe nema elemetarne uslove za nepristrasno vođenje postupka prema najuvaženijim članovima društva, da se ljekarima oduzima pravo na pravično suđenje, da su dužni da dokazuju nevinost umjesto da se utvrđuje njihova krivica, da građani pozivaju na linč dok se krivica utvrđuje, ne od strane suda, već na ulici.

"Nažalost javnost do sada nije bila u prilici da čuje drugu stranu priče. Priču u kojoj su ti isti ljekari više puta upozoravali Ministarstvo zdravlja i Ljekarsku komoru na alarmantno stanje u bolnici. Naravno ostavljeni su sami sebi, bez reakcije nadležnih. Javnost nije čula ni priču o tome kakav je osjećaj 3 mjeseca ležati u ćeliji sa 3 teška prestupnika, kako je 3 godine živjeti bez prihoda dok rasprodajete sve što ste za života stekli. Kakav je osjećaj biti osuđen na godinu dana zatvorske kazne, osuđen zbog nepostupanja u skladu sa medicinskom doktrinom, ali tamo gdje postoje uslovi za njeno sprovođenje, ne i kod nas. Ispostavlja se da smo i za to krivi. Priču o tome da je osuđenima faktički zabranjeno obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju su se edukovali cijeli život. Možete li zamisliti koja snaga treba da se iznese teret krivice koja nije vaša i teret osude kukavičkog društva u kome pravda zaobilazi najodgovornije", ističe se u saopštenju.

U SMDCG ocjenjuju da se kriminalizovanjem ljekara na takav način vrši individualizovanje sistemske odgovornosti i oslobađa krivice sve druge činioce u ionako “polomljenom” sistemu.

"Gdje je odgovornost onih koji se bave praćenjem, funkcionisanjem i razvojem sistema zdravstvene zaštite? Kako to da građani vide isključivo ljekare kao ostrvo krivice u moru (ne)odgovornosti na višim sistemskim nivoima? Ovi sistemski propusti i danas postoje isto kao i 2014. godine i samo je pitanje dana kada će se neko od nas naći u koži bjelopoljskih ljekara. Zbog čega je to tako?", kazali su iz SMDCG.

Ocijenili su da je državi očigledno jeftinije da ljekare šalje u zatvore i da im oduzima pravo na rad, nego da uloži novac u renoviranje zdravstvenih ustanova, stvaranje boljih uslova za rad, i bolju organizaciju sistema zdravstvene zaštite.

"Posljednjih dana u medijima slušamo govor mržnje u kojem nas nazivaju ubicama dok se najavlje neko "bolje" vrijeme u kome će se ljekari više i bolje hapsiti i kažnjavati na veće zatvorske kazne. Obećavamo im da to vrijeme neće dočekati jer neće imati koga da hapse", poručuje se u saopštenju.

Iz Sindikata doktora medicine pozvali su sve ljekare da, u znak protesta protiv govora mržnje i otvorenog poziva na linč, u srijedu 4. marta u 10 sati izađu ispred ustanova na pola sata, čime će ujedno iskazati i solidarnost prema kolegama iz Bijelog Polja.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније