Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavio: I. P. ]

03. 04. 2018. 14:05   >>  14:00 3

OD 15. DO 24. GODINE

Više od polovine mladih probalo alkohol

Više od polovine mladih uzrasta od 15. do 24. godine u Crnoj Gori probalo je alkohol u prethodnoj godini, pokazalo je Istraživanje Instituta za javno zdravlje. Smatraju da je zbog toga potrebno povećati njegovu cijenu i sprovoditi snažniju kontrolu prodaje i reklamiranja.

 

Specijalista socijalne medicine u IJZ, Ljiljana Golubović, kazala je da je istraživanje pokazalo da je među svim odraslim, od 15. do 64. godine, 64 odsto je konzumiralo alkohol, a njih 50 odsto je konzumiralo alkohol u prethodnih godinu dana.

"U uzrastu od 15. do 34. godine, po kriterijumu upotrebe alkohola ikad u životu, i u prethodnih mjesec dana, za par procenata je alkohol više konzumiralo žena", pojasnila je Golubović.

Ona je kazala da svaka osoba koja pređe granice prihvatljivog konzumiranja alkohola, postaje izložena socio-ekonomskim posljedicama - osudi, gubitku posla, nemogućnosti zaposlenja, stigmi, kao i problemima u porodici.

"Ekstenzivno pijenje je potrošnja 60 ili više odsto grama čistog alkohola, što je pet ili šest standardnih pića u jednoj prilici, ili barem jednom mjesečno. Istraživanje je pokazalo da je, među svim odraslim, jednom ili manje mjesečno, njih 66 odsto konzumiralo alkohol na ovaj način; preko 68 odsto mladih, a 67 odsto najmlađih", poručila je Golubović.

Istraživanja su, kaže ona, pokazala da su najučinkovitiji oblik borbe protiv opijanja maloljetnika visoka cijena alkohola i njegova nedostupnost.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Alma Drešević, kazala je da je alkoholizam medicinski i socijalni problem, jer se, kako je pojasnila, doživljava kao socijalno prihvatljivo ponašanje i dio kulturnog nasljeđa.

"Trebalo je da prođu vijekovi da se shvati da alkoholizam nije loša navika, nego ozbiljna psihijatrijska bolest i najzastupjenija bolest zavisnosti. On predstavlja jedan od najozbiljnijih rizičnih faktora za zdravlje stanovništva, a takođe utiče na rast broja ubistava i samoubistava", pojasnila je Drešević.

Predstavnica CAZAS-a, Sanja Šišević, kazala je da crnogorski zakonodavni okvir za alkohol ima kvalitetne komponente, ali se problem odnosi na njihovu implementaciju i sprovođenje, a posebno, kako je istakla, kada su u pitanju maloljetnici.

"Istraživanje iz maja, koje je CAZAS sproveo u saradnji sa Svjetskom zdrastvenom organizacijom, je pokazalo da je u 100 odsto uzorka alkohol prodat maloljetnim licima, bez obzira na udaljenost marketa od škola, bez obzira na doba dana“, poručila je Šišević.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније