Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

03. 04. 2018. 15:48 >> 15:43

ROMI U CG

Ugovoreni brakovi i prosjačenje ključni problemi

Položaj romske populacije u Crnoj Gori iz godine u godinu sve je bolji, ali ključni problemi ostaju ugovoreni dječiji brakovi i prosjačenje, poruke su sa današnje sjednice Odbora za ravnopravnost Skupštine Crne Gore, na kojoj je bilo govora o položaju Roma u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da su problemi sa kojima se suočavaju Romi ujedno i problemi crnogorskog društva.

„Imamo 27 predstavnika romske populacije koji studiraju. To nije epohalni rezultat, ali je uspjeh za društvo. Problemi oko ugovaranja brakova nijesu samo problemi Roma, već problemi crnogorskog društva. Siguran sam da svakim danom svijest u Crnoj Gori povodom toga je sve veća“, rekao je Brajović.

Prema mišljenju Mehmeta Zenke, ministra za ljudska i manjinska prava, Crna Gora je odmakla daleko od početnih koraka kada je inkluzija Roma u pitanju.

„Crna Gora je prepoznala ovaj problem i aktivno radi na unapređenju njihovog položaja. Svim srednjoškolcima i studentima romske populacije, koji podnesu zahtjev našem ministarstvu, isplaćuju se stipendije u iznosu od 60 eura za srednjoškolce i 150 eura za studente, na mjesečnom nivou“, istakao je Zenka.

On je saopštio da osnovno obrazovanje pohađa 1.860 djece ove populacije.

„Tu možemo donekle biti zadovoljni. Ali, u srednjim školama imamo samo 142 učenika. Imamo ogromnu razliku od osnovnog obrazovanja do visokog obrazovanja romske populacije, jer imamo 27 studenata. Tu treba da stavimo fokus. Takođe, imamo fenomen ugovorenih brakova, odnosno prodaje djece i fenomen osakaćivanja djece radi prosjačenja. Mi nemamo šansu da bilo šta tu uradimo pojedinačno, samo možemo raditi sinhronizovano. Ovo je problematika sa kojom se moramo ozbiljno pozabaviti“, poručio je Zenka.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su napravljeni dobri rezultati posljednjih godina, ali da prostora za unapređenje ima.

„Ministarstvo prosvjete će kao i do sada biti otvoreno za sve predloge. Važno je da bilježimo značajne rezultate kada je riječ o obrazovanju romske populacije, ali isto tako prostora za napredak ima“, kazao je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније