Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2018. 15:32 >> 15:27

VJEŽBALI OTMICU

Civilno vazduhoplovstvo bezbjedno

Treća bezbjednosna vježba "Otmica vazduhoplova", u organizaciji Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, koja je održana na aerodromu Podgorica potvrdila je visok standard bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva za koje je Evropska komisija potvrdila da su usklađeni sa standardima zemalja članica Evropske unije, kazao je predsjednik Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, Dragan Đurović.

Nakon vježbe, Đurović je kazao da ona bila veoma uspješna i da je pokazala visok stepen usklađenosti svih subjekata koji se aktiviraju u ovakvim kriznim situacijama.

"On je naglasio da je ovo još jedna potvrda visokih standarda bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva za koje je Evropska komisija potvrdila da su usklađeni sa standardima zemalja članica Evropske unije", saopštenbo je iz Ministartsva saobraćaja.

"Otmica vazduhoplova" je sveobuhvatna vježba koja se, u skladu sa Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, usvojenim od strane Vlade Crne Gore, a koji je usaglašen sa relevantnim dokumentima ICAO, ECACa i Evropske komisije održava svake treće godine.

"Radi se o najkompleksnijoj i najzahtjevnijoj vježbi nezakonitog ometanja civilnog vazduhoplovstva, koja podrazumijeva angažovanje velikog broja učesnika, kao i nadležnih državnih organa", saopšteno je iz ministarstva.

Ova obaveza za državu Crnu Goru, podsjećaju, proizilazi iz međunarodnih dokumenata iz oblasti civilnog vazduhoplovstva i dokumenta Evropske konferencije za civilno vazduhoplovstvo. 

"Cilj vježbe je uvježbavanje i provjera sistema obavještavanja i koordinacije aktivnosti između nadležnih organa i institucija, provjera kvaliteta donešene zakonske regulative, planova i procedura u slučaju otmice, testiranje objekata/opreme za krizni menadžment i aerodromskog centra za krizne situacije, kao i uvježbavanje osoblja koje je uključeno u rješavanje ovakvih kriznih situacija, uključujući i SAJ Uprave policije", navodi se u saopštenju.

Učesnici vježbe bili su Državni krizni štab koji sačinjavaju predstavnici državnih institucija (Predsjednik Crne Gore, Predsjednik Vlade, ministri saobraćaja i pomorstva, unutrašnjih poslova, odbrane, pravde i vanjskih poslova i evropskih integracija) i Državni krizni tim koji čine članovi Nacionalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, a koji sačinjavaju predstavnici (Ministarstva saobraćaja, unutrašnjih poslova, odbrane, vanjskih poslova, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave carina, kojima se, u ovakvim situacijama priključuju i predstavnici Agencije za kontrolu letenja, Aerodroma Crne Gore i Montenegro Airlainesa).

Dio vježbe bio je i Krizni tim aerodroma, koga čine članovi Lokalnog odbora za bezbjednost civilnog vazduhoplovstva, zatim Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za vanredne situacije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Vojska CG, Uprava policije, posebno Stanica Granične policije na aerodromu Podgorica i Specijalna antiteroristička Jedinica MUP-a, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore - Terminalna kontrola letenja Podgorica, AD "Aerodromi Crne Gore" i Montenegroerlajns. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније