Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

05. 04. 2018. 15:57 >> 15:53

SZO PORUČUJE

Zdravstvene usluge da budu dostupnije

Zdravstvene usluge pacijentima u Crnoj Gori moraju biti dostupnije, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Zato su prevencija i poboljšanje zdravih životnih stilova u fokusu rada i djelovanja, navode u Ministarstvu zdravlja povodom predstojećeg Svjetskog dana zdravlja. Tim povodom organizovana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati dva preventivna programa, imunizacije i prevencije i kontrole karcinoma grlića materice.

Svjetski dan zdravlja, kao dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava se pod sloganom “Zdravlje za sve”. Zato su važni univerzalna zdravstvena zaštita i sistem koji je fokusiran na građanina i njegove potrebe. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu, da se u našoj zemlji mora više raditi na dostupnosti usluga pacijentima.

Jedan od najvažnijih preventivnih načina zaštite zdravlja je imunizacija. U 2016. godini, zabilježen je najniži broj vakcinisanih MMR vakcinom u istoriji imunizacije, te su kažu u Ministarstvu, pokrenuli medijsku kampanju koja je dala dobre rezultate.

Važan je i skrining program karcinoma dojke i debelog crijeva, ali i preventivni pregledi grlića materice.

U toku je i obuka za radiologe, pedijatre i ortopede za obavljanje ultrazvuka kukova kod djece do navršene godine. Cilj tog programaje da se ta dijagnostička procedura sprovodi u mjestima boravka pacijenata, i na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Anđela Ralević TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније