Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; B.V. ]

05. 04. 2018. 18:24 >> 18:19

GLAVNI GRAD I MINISTARSTVO

Socijalni kartoni za vlasnike bespravnih objekata

Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) zatražiće od resora rada i socijalnog staranja da se, po ubrzanom postupku, urade socijalni kartoni za vlasnike bespravno sagrađenih objekata, kako bi se dobila objektivna slika o materijalnom statusu porodica.

 

To je danas, na sastanku predstavnika nadležnih institucija sa predstavnicima vlasnika bespravno sagrađenih objekata, inicirao gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u MORT-u, Marko Čanović, naglasio je da ne postoje zakonske mogućnosti za produženje roka za prijavu, koji je devet mjeseci, dok je, po njegovim riječima, u uporednoj praksi taj rok od tri do šest mjeseci.

Čanović je kazao da je za to vrijeme potrebno da se podnese prijava i elaborat o nepokretnosti.

On je naglasio da, ukoliko postoji elaborat, a ništa se u međuvremenu nije dograđivalo, vlasnik bespravnog objekta nije u obavezi da pravi novi.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, vlasnike bespravnih objekata je interesovalo zašto cijena naknada za komunalno opremanje nije umanjena u odnosu na ulaganja.

Sekretar Sekretarijata za finansije, Miomir Jakšić, objasnio je da je upravo to uzeto u obzir prilikom formiranja cijene, pa je ona u startu umanje za 30 odsto, uz dodatna umanjenja koja idu do 40 odsto u zavisnosti od načina plaćanja i kavdrature.

Lakšić je naglasio da je plaćanje omogućeno na rate, do 20 godina.

Predstavnike vlasnika bespravno sagrađenih objekata je interesovalo zemljište i zašto moraju da ga otkupljuju.

Poseban problem je, kako se navodi u saopštenju, u dijelu Park šume Zagorič gdje postoje pravosnažne sudske presude o privatnom vlasništvu nad imovinom.

„Na sastanku je istaknuto da je Glavni grad uradio sve što je u nadležnosti Uprave, razgovarao sa vlasnicima zemljišta, ali bez rezultata“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније