Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

06. 04. 2018. 13:20 >> 13:22
57

MITROPOLIT MIHAILO

"SPC hoće CG pod svoju mantiju"

Srpska pravoslavna crkva (SPC) svim silama želi da uvuče Crnu Goru pod svoju mantiju i vrši stalnu zloupotrebu državne tolerantnosti, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u svojoj Vaskršnjoj poruci.

"Najvećem Hrišćanskom prazniku, Vaskrsenju, ne mogu se radovati oni čije je srce prazno, u kome nema ljubavi, niti vjere ni nade. Koji otimaju tuđe, da bi u ovom zemaljskom svijetu mogli činiti sve što im je volja. A njihova volja nema granica u osvajanju tuđeg. Umjesto da prizna svoje grijehove i zatraži oproštaj za sva nepočinstva počinjena nad Crnom Gorom, Crnogorcima i Crnogorskom Pravoslavnom Crkvom, kao put ka praštanju i pomirenju Srpska Crkva i dalje osiono kidiše na sve crnogorske vrijednosti", kaže Mihailo.

Ističe da je SPC masovne devastacije crnogorskih crkava i manastira nazvala obnovom kulturnog nasljeđa.

"Namjesto obnavljanja pretvorila ih je u svetosavske vračare za širenje anticrnogorske histerije, praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja. Svim silama želi da uvuče državu Crnu Goru pod svoju mantiju i vrši stalnu zloupotrebu državne tolerantnosti. Progoni crnogorsko svještenstvo i vjernike kletvom, klevetama, insinuacijama i lažnom propagandom, služeći u našim hramovima i skrnavljeći ih, a nama su ostale livade za bogosluženje. Svjesna je, da ako se pravedno vrati crkvena imovina crnogorskoj državi i da na korišćenje CPC, potkopani su temelji svetosavskog gospodarenja nad Crnom Gorom. Protivi se ona zato, rješavanju crnogorskog crkvenog pitanja, donošenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uspostavljanju pravde nad vlasništvom i korišćenjem crnogorske crkvene imovine", dodaje Mihailo.

Mitropolit Mihailo navodi da je njena misija u Crnoj Gori ispunjena svetosavskom neistinom - "SPC je starija od države Crne Gore koju je stvorila".

"Zato, država Crna Gora treba da služi srpskoj crkvi, a CPC i Crnogorci da budu njeni robovi u sopstvenoj državi. Taj pośed kojim SPC odavno gospodari, zove se prema njenim krivotvorenjima, Srpska Crna Gora. Najnovija zbivanja samo potvrđuju imperijalnu prirodu SPC. Po nacrtu njenog novog ustava, njen patrijarh nosi naziv i prvosvještenika srpskih i pomorskih zemalja, iako Srbija nema more, baš kao u doba Nemanjića, kada se Crna Gora u titulaciji Raške imenovala pomorskom zemljom. Povratak dodatog naziva 'Pećka patrijaršija' u njenom imenu, potvrđuje da je ostala dosljedna svojoj srednjovjekovnoj fazi robovanja kada je služila Osmanskoj vlasti kao njen poreski organ", ocijenio je mitropolit.

Smatra da se time potvrđuje da se SPC opredijelila za budućnost kao promašenu i neuspješnu prošlost.

"Iako joj je Kosovo ostalo stalna opsesija i iluzija, koju smatra duhovnim centrom srpskih i pomorskih zemalja za pokoravanje, njene oči su uprte samo u Crnu Goru, kao glavnu metu svoje invazije. Zato kada govori o srpskim i pomorskim zemljama misli se prvenstveno na Crnu Goru. Po titulaturi srpskog patrijarha dokazuje se vjekovna osvajačka težnja svetosavske SPC, kojoj je stalo do materijalne ekspanzije i zauzimanja zemalja i teritorije naroda, da bi zatim nad njimaa, izlaskom na more, uspostavila svoju duhovnu dominaciju. I da bi tako Crnogorce pretvorila u Srbe", kazao je Mihailo.

Dodaje da SPC potvrđuje da za nju ne važe međunarodne granice, ni kanoni kanonskog crkvenog prava i vaseljenskih sabora, niti drugi temelji crkvenog učenja.

"Za nju ne postoji nova državna geopolitička stvarnost obnovljenih i novih država na Balkanu, već samo njena osvajačka samovolja. Tako se ona potvrđuje kao remetilački i destabilizirajući faktor. Zaboravila je da se u aktuelnom regionalnom okviru više ne može upravljati i komandovati ni iz Beograda, ni iz Peći. Ovaj se njihov novi ustav, zato, javlja kao imaginarna tvorevina i spisak želja na koje agresivno svetosavsko i velikosrpsko osvajanje nesrpskih naroda i zemalja, polaže pravo sile i jačega, koje to više nije", poručio je mitropolit Mihailo.

On je svim Crnogorcima i Crnogorkama poručio da upamtite da carstvo nebesko ne mogu imati griješnici na zemlji, koji su zemaljsko carstvo pretvorili u grijeh.

"Okrenite se sebi i vlastitom samoosvješćenju kao uslovu svojega budućega opstanka. Neka vaskrsenje Hristovo, ulije u Vas sve ono što nas On uči. Idući tim putem, kojim nas Hristos vodi, uvjerićemo se da je carstvo nebesko u nama i na zemlji. Sa tom vjerom i uvjerenjem nastaju duševna radost i sreća. Poslije svakog raspeća, dolazi Vaskrs. Bez Vaskrsa nema ni Crkve! Srećan Vam Vaskrs dragi moji Crnogorci u zemlji i dijaspori! Hristos Vaskrese! Vaistinu Vaskrese!", zaključio je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари57

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније