Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

06. 04. 2018. 14:59   >>  15:04

MAPSS

Pronalazak posla izazov za studente FPN-a

Zapošljavanje nakon diplomiranja na Fakultetu poličkih nauka najveći je izazov sa kojima se suočavaju studenti te visokoškolske ustanove, ocijenio je predsjednik Crnogorskog udruženja studenata političkih nauka (MAPSS), Aleksandar Drekalović.

On je agenciji MINA kazao da su, s obzirom na prirodu profesije i karakteristike crnogorskog društva, politički angažman pojedinca i akademska izvrsnost, ključni preduslovi za nalaženje posla.

"Teško je presuditi koji od ova dva kriterijuma nosi veću težinu, ali želim da vjerujem da je to akademska izvrsnost", rekao je Drekalović.

On je, na pitanje koji su najveći problemi i prepreke sa kojima se suočava jedan diplomirani politikolog, odgovorio da su funkcije te profesije prilično nedefinisane i da politikolog može da radi na različitim radnim pozicijama.

„Na početku su politikolozi suočeni sa dilemom kuda dalje krenuti i za šta se specijalizovati. Odgovor na to pitanje je utoliko teži što su mogućnosti veće, a afiniteti pojedinca najčešće nijesu jasno definisani“, ocijenio je Drekalović.

On je kazao da nema podatke o procentu svršenih studenata FPN-a koji se trenutno nalaze na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), ali da često čuje da su, uz ekonomiste, najbrojniji u evidenciji Zavoda.

„Pretpostavljam da je studenata koji su završili smjer međunarodni odnosi najviše, mada nemam tačan podatak“, rekao je Drekalović.

On je kazao da ima studenata koji sebe u budućnosti vide kao zaposlene u ministarstvima i ambasadama i drugih kojima je cilj samo da se zaposle, a ne pokazuju interesovanje za bavljenje političkim naukama.

„Vjerujem da je najviše onih koji vide sebe u državnoj službi, a da među njima većinu čine oni koji nijesu naročito zainteresovani za politiku i čekaju na diplomu kao na ulaznicu koja im omogućava prolaz u neku od institucija“, ocijenio je Drekalović.

Prema njegovim riječima, drugi, manji dio, su studenti koji se pronalaze u toj profesiji i koji svojim dostignućima snažno doprinose afirmaciji FPN-a.

„Njihove namjere su jasne, rezultati rada vidljivi i za njih nema zime“, dodao je Drekalović.

Nedostatak prakse na fakultetu je, kako smatra, problem koji studentske organizacije ne mogu u potpunosti riješiti jer za to nemaju kapaciteta.

„Potrebno je sadejstvo sa upravom Fakulteta. Od ove godine studenti koji upišu FPN obavljaju neki vid prakse u raznim organizacijama privatnog sektora što je dobro", kazao je Drekalović.

On je dodao da još nije upoznat sa tim da li im je omogućeno da se usavršavaju u međunarodnim organizacijama ili državnim instititucijama što bi, po prirodi stvari, trebalo da donese bolje rezultate.

Drekalović je rekao da studentske organizacije imaju različite aktivnosti koje treba da nadomjeste taj problem, ali da su dometi prilično ograničeni.

„Moj utisak je da je to dijelom zbog toga što ne uživaju dovoljnu podršku akademskog osoblja, a dijelom što sami studenti ne prepoznaju svoju ulogu u rješavanju tog problema“, ocijenio je Drekalović.

On je kazao da je interesovanje za simulaciju parlamentarme prakse, koja je održana u organizaciji MAPSS-a, bilo iznenađujuće veliko.

Drekalović je objasnio da je na konkurs za Simulaciju pristiglo oko 120 prijava, što je u odnosu na prethodne godine značajno veći broj.

Drekalović je naveo da su takav odziv uspjeli da ostvare najviše zahvaljujući Ministarstvu sporta koje je podržalo projekat.

„Siguran sam da je događaj imao kvalitet koji bi privukao još veći broj studenata sa drugih fakulteta da je projekat podržan i sa drugih adresa kojima smo se obraćali", rekao je Drekalović.

On smatra da interesovanje za učešće u Simulaciji svjedoči da i studenti prepoznaju da je nedostatak prakse zaista problem za njihovo usavršavanje.

Drekalović je ukazao i na interesovanje studenata za učlanjenje u studentske organizacije.

„Moj utisak je da su mahom nezainteresovani, ako i pokažu interesovanje, nemaju motiva da preuzmu inicijativu i sve se na kraju svede na par entuzijasta koji nose najveći dio odgovornosti. Sa druge strane, primjećujem da postoji određeno nepovjerenje prema djelovanju studentskih organizacije čije uzroke treba ispitati i otkloniti“, rekao je Drekalović.

On je, na pitanje da li crnogorsko društvo zna da prepozna i cijeni studentski aktivizam, odgovorio da je jako teško ubijediti ljude oko sebe da nešto čemu se posvećuje vrijeme, a za to ne dobija novac, može da donese neku korist.

„Volonterizam nije popularan, rekao bih, sa razlogom. Međutim, ako vas društvo prepoznaje kao osobu sa vizijom u koju čvrsto vjerujete, siguran sam da će znati da cijene svaku aktivnost koju preduzmete u pravcu njenog ostvarenja“, poručio je Drekalović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније