Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2018. 10:37 >> 18:19
1

POLITIČARI POZIVAJU

Podsjetimo se poruka Vaskrsa

Svim građanima pravoslavne vjeroispovjesti Vaskrs su čestitali predstavnici političkih partija u Crnoj Gori uz želje da praznike provedu u miru, duhovnoj blagosti, porodičnoj harmoniji uz uvažavanje multinacionalne i multikonfesionalne tolerancije.

"Neka dan Vaskrsenja Gospodnjeg donese ljubav, radost i spokoj u domove pravoslavnih vjernika i svih građana Crne Gore. Najveći hrišćanski praznik obavezuje nas da djelujemo u skladu sa neprolaznim civilizacijskim vrijednostima ljubavi, humanosti, pravde i solidarnosti čije je ishodište duboko utkano u žrtvi podnijetoj zarad dobra čovječanstva", navodi se u čestitki predsjednika Demokratske partije socijalista i kandidata za predsjednika crne Gore Mila Đukanovića upućenoj svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu u Crnoj Gori.

On poručuje da nas ovo blagi dani nanovo podstiču da se kao ljudi razumno uzdignemo iznad svih podjela.

"Obaveza i dužnost najodgovornijih u političkom životu Crne Gore, kao i duhovnih velikodostojnika je da svojim promišljenim odlukama, odmjerenom riječju i postupcima daju iskren doprinos daljem međusobnom razumijevanju, slozi i uvažavanju među ljudima, kao zalog bolje i srećnije budućnosti", kazao je Đukanović.

On dodaje da nastavak hiljadugodišnje istorije Crne Gore protkan multikulturnim, multietničkim i multikonfesionalnim bogatstvom, zavisi od naše zajedničke posvećenosti, jedinstva i odgovornosti.

"Čuvajući stabilnost sigurno idemo naprijed gradeći snažnu i uspješnu državu, moderno prosperitetno i slobodno društvo, ponosni na svoj identitet, duboko integrisan na civilizacijskoj mapi Evrope i savremenog svijeta. Neka nam i ovi sveti dani budu podstrek za odlučnije i odgovornije djelovanje u pravcu dostizanja tih ciljeva", zaključio je Đukanović.

Praznik Hristovog vaskrsnuća je dan koji nas podsjeća na univerzalne ljudske vrijednosti - ljubav, oprost i porodičnu bliskost, kazala je kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović u čestitki povodom Vaskrsa koju je uputila sveštenstvu i svim građanima koji slave taj praznik.

Ona poručuje da u ovim danima svi treba da se prisjetimo da je toplina porodičnog doma preduslov za mir i spokoj.

"Naša država, zbog svoje veličine i unutrašnje povezanosti, isto je jedna porodica koja, kao i sve druge, mora da zanemari sitne različitosti i ujedinjeno se bori za zajedničko dobro. Neka nam ovaj praznik posluži da se prisjetimo na snagu tog jedinstva i slavimo harmoniju našeg suživota i vrijednosti koje podstiču dobrobit i blagostanje svih u Crnoj Gori", navodi se u čestitki Vuksanović.

Ona svima koji slave poželjela da ove blage dane provedu okruženi svojim najbližima u dobrom zdravlju, blagostanju, miru i ljubavi.

Vjerujem da će naš vaskrsli Spasitelj dati snage srpskom rodu da se vrati na put Svetosavlja – Pravoslavlja srpskog stila i iskustva, navodi se u čestitki predsjedničkog kandidata Srpske koalicije Dobrila Dedeića povodom Vaskrsa.

On je taj predstojeći praznik čestitao svim vladikama Srpske pravoslavne crkve koji nijesu ekumenisti, monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu.

"Srpski svetosavski narod očekuje da pojedine vladike prekinu takozvani dijalog sa Vatikanom, odnosno rimskim papom, te da se posvete učenju ave Justina koji je uvijek i na svakom mjestu branio čistotu Pravoslavlja od jeresi i arhijeretika. Ovo je važno razumjeti zbog toga što jeretici – ekumenisti iskrivljuju pravilno razumijevanje pojma Saborne Crkve priznavajući crkvenost jereticima, a ukidajući ga pravoslavnima", navodi se u čestitki Dedeića.

On poručuje da je Vaskrs nova šansa za vaskrs rasuđivanja svih nas. Vrijeme je, kaže Dedeić, da stavimo pravoslavno ispred pseudohrišćanskog, otadžbinsko iznad evropskog, nacionalno iznad građanskog i slobodarsko iznad opšteg totalitarnog.

"Vaskrs Rusije, kome se raduje svaki srpski patriota, prilika je i za vasrks srpske države. Prije svega za vaksrs razapetog Kosova i Metohije u granicama Srbije. Jer, bez jake Srbije, nema slobode za srpski narod u današnjoj Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Testament Svetoga Petra Cetinjskoga putokaz je za budućnost Crne Gore", navodi se u čestitki. 

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, u svoje, i u ime članova i simpatizera DNP-a, čestitao je veliki hrišćanski praznik, pravoslavni Vaskrs, Njegovom visokopreosveštenstvu, mitropolitu crnogorsko-primorskom, gospodinu Amfilohiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenstvu i monaštvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Knežević takođe upućuje srdačne čestitke svim pravoslavnim vjernicima u našoj zemlji i šire, želeći da vaskršnje praznike provedu u miru, duhovnoj blagosti, svepraštanju i porodičnoj harmoniji, uz uvažavanje multinacionalne i multikonfesionalne tolerancije i suživota u građanskoj Crnoj Gori.

"Predsjednik DNP-a na kraju ističe da duhovne poruke Vaskrsa danas u Crnoj Gori ukazuju na potrebu preporoda naše duhovnosti, i istinskih vrijednosti ovog društva, njihovo jačanje i osvjedočenje u vremenu u kojem živimo. Hristos voskrese, voistinu voskrese..!", navodi se u čestitki. 

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković, čestitao je u ime SNP-a, kao i u svoje lično ime, nastupajuće Vaskršnje praznike, njegovom Visokopreosveštenstvu, Mitropolitu gospodinu Amfilohiju, preosvećenom episkopu budimljansko-nikšićkom, gospodinu Joanikiju, i svim pravoslavnim vjernicima.

"Neka nas radost Praznika nad praznicima ispuni kako bismo zajedno slavili pobjedu života nad smrću i silom međusobne ljubavi poboljšali ova teška vremena. Radost Hristovog vaskrsenja nadahnjuje na stalnu borbu protiv grijeha i slabosti, neka tako bude i ubuduće", navodi se u čestitki.

Joković poziva da Vaskrs slavimo s nadom i vjerom u bolje sjutra.

"Bez obzira na vjersku ili bilo kakvu drugu različitost, moramo sve činiti za dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Vaskrs je vrijeme ulaganja u zajedništvo i solidarnost, vrijeme istinskog poštovanja i uvažavanja. U to ime, želim da ovaj veliki praznik proslavimo spokojno i u miru, sa najdražima, ispunjeni radošću i ljubavlju", navodi se u čestitki Jokovića.

 

Svim građanima i građankama koji slave Vaskrs prema julijanskom kalendaru, Mitropolitu Mihailu i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve kao i vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, čestitao je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović.

"Želim vam da predstojeće blagdane provedete u miru, radosti i sreći sa porodicama i sa najdražima, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika", navodi se u čestitki Popovića. 

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić u vaskršnjoj četstitki je naveo da nas biblijska vječna mudrost uči  dobroti, ljubavi, praštanju i razumijevanju.

"Isus je za te vrijednosti položio svoj život. Življenje pravih vrijednosti je ono što nas čini ljudima dostojnim poštovanja i ugleda. Poštovani građani Crne Gore, koliko na tim vrijednostima uspijemo izgraditi naše porodice i društvo, toliko će oni biti srećni i dugovječni. U želji da dobrotu utkate u svoje porodice i podijelite sa prijateljima srećni vam Vaskršnji praznici" navodi se u čestitki Krivokapića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније