Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2018. 11:27 >> 11:22
1

CAZAS POZIVA

Zadravstvena zaštita da bude dostupna svima

Zdravstvena zaštita treba da bude dostupna svima, bez diskriminacije, poštujući ljudska prava, saopšteno je iz nevladine organizacije CAZAS, povodom Svjetskog dana zdravlja.

U Crnoj Gori danas će početi Nedjelja zdravlja, čiji je cilj da pokaže da je zdravstvena zaštita univerzalna i da treba da bude dostupna svima.

"Svaka osoba treba da ostvari pravo na najviši mogući nivo zdravlja. Zdravstvena zaštita treba da bude dostupna svima. Potpuno. Kvalitetno. Blagovremeno. Bez diskriminacije. Poštujući ljudska prava", saopšteno je iz CAZAS-a.

Oni su kazali da je univerzalna zdravstvena zaštita postignuta onda kada je politička volja za tim jaka.

"U skladu sa ovogodišnjom kampanjom svi lideri i donosioci odluka pozivaju se da ispunjavaju obaveze u domenu ostavarivanja ciljeva održivog razvoja u 2015. godini i konkretne korake za unaprijeđenje zdravlja svih ljudi, na koje su se obavezali", navodi se u saopštenju.

Iz CAZAS-a su dodali da to znači obezbjeđivanje da svako ima svugdje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama bez suočavanja sa finansijskim poteškoćama.

"Na današnji dan važno je naglasiti moć donosioca odluka da transformišu zdravlje svoje nacije, kao i važnost vođenja efikasnog strukturiranog dijaloga o politikama kako unaprijediti univerzalnu zdravstvenu zaštitu na domaćem nivou", rekli su predstavnici CAZAS-a.

Ta nevladina organizacija pozdravila je napore koje je Crna Gora do sada realizovala na ostavrivanju ciljeva održivog razvoja, ali i upozorila da ima dosta posla u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu.

Iz CAZAS-a su objasnili da će sedmicu zdravlja, koju realizuje sa partnerima, početi online kampanjom na portal www.zdravlje.co.me

Oni su najavili da će u utorak, u saradnji sa Nacionalnim savjetom za alkohol i Ministarstvom zdravlja, u Domu zdravlja u Bloku pet u Podgorici biti postavljen info štand gdje će svi moći da se edukuju o štetnim posledicama upotrebe alkohola i pravima pacijenata.

U srijedu će biti organizovana panel diskusija u saradnji sa Udruženjem Roditelji na temu Ishrana djece u vremenu loših navika.

Dan otvorenih vrata u drop in centru Podgorica biće održan u petak, gdje će zainteresovani osim bolesti zavisnosti razgovarati i o servisima podrške u lokalnim zajednicama za osobe koje su pogođene problemom zavisnosti.

Sedmica zdravlje biće završena učešćem na Festivalu zdravlja u TC Delta, gdje će tokom dva dana na štandu CAZAS-a svi moći da se edukuju o raznim oblastima zdravlje sa stručnjacima i edukatorima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније