Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 04. 2018. 13:40   >>  13:35 1

OMBUDSMAN SAOPŠTIO

Romi i Egipćani gotovo potpuno isključeni

Nizak nivo ekonomske aktivnosti, visoka stopa nezaposlenosti i gotovo potpuna isključenost iz organa javne vlasti, karakteristike su Roma i Egipćana, koje su primarno uslovljene niskom stopom opšteg i stručnog obrazovanja, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Većina te populacije obavlja poslove u sivoj ekonomiji, dok formalno zaposleni Romi najčešće rade u komunalnim preduzećima, gradskoj čistoći, opštinskim deponijama ili se povremeno angažuju na sezonskim poslovima i javnim radovima", kazao je Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u susret Međunarodnom danu Roma, koji se obilježava sjutra.

On je podsjetio da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana Roma podizanje svijesti o položaju te populacije, ukazivanje na probleme sa kojima se suočava, promocija kulture, vrijednosti i apel da se stanje unaprijedi.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je podsjetio da sva istraživanja i dalje pokazuju da su Romi u izrazito nejednakom položaju u društvu po mnogim indikatorima.

"Dostupni podaci ukazuju da je siromaštvo kod pripadnika romske i egipćanske populacije četiri do pet puta izraženije nego kod većinske. Skoro 82 odsto te populacije u Crnoj Gori je nezaposleno, od čega 12 odsto nema prihode, dok 60 odsto prima neki vid redovne finansijske pomoći od centara za socijalni rad ili iz drugih izvora. Dosadašnji pokazatelji stanja u obrazovanju se poboljšavaju, ali uglavnom na nižim nivoima obrazovanja", navodi se u saopštenju.

Romi i Egipćani su u većini slučajeva izolovani od ostatka stanovništva i uglavnom žive u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, pa usljed takve fizičke odvojenosti raste i svaki vid socijalne distance i isključivanja.

"Participacija u procesu donošenja odluka svodi se na neposredno glasanje prilikom sprovođenja izbora. Romi nemaju autentične predstavnike u Skupštini, niti u skupštinama lokalnih samouprava. Taj problem je prepoznat u dužem period u strateškim državnim dokumentima za poboljšanje položaja romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori", kazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

On je dodao da opšti status romske i egipćanske zajednice pokazuje da su preduzete određene mjere i aktivnosti na unaprijeđenju njihovog položaja, koje su rezultirale značajnim, ali nedovoljnim promjenama.

"Društveno okruženje i dalje nije senzibilisano na sve problem sa kojima se Romi suočavaju, stoga je potrebno podizati svijest o problemima romske zajednice, dok je država pozvana da u najvećoj mogućoj mjeri ekonomskom i socijalnom politikom podrži procese u kojima se stvaraju uslovi za bolji život Roma u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je, u očekivanju da strateški dokumenti i prateće mjere donesu vidan napredak u ostvarivanju svih prava i sloboda romske zajednice, čestitao Međunarodni dan Roma, sa željom da njihovu društvenu stvarnost makar za trenutak zamijene radost i pažnja koju zaslužuju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније