Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Anadolija ]

08. 04. 2018. 11:13 >> 11:18
87

VASKRŠNJA LITURGIJA

"Pobjeda nad smrću - istinska pobjeda čovjekova"

Više hiljada vjernika prisustvovalo je vaskršnjoj liturgiji u hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici

Vaskršnju liturgiju predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije sa sveštenstvom.

On je u Vaskršnjoj poruci kazao da je "Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao".

"Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu. Sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne završavaju tom pobjedom – ništa ne predstavljaju. Samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju", rekao je Amfilohije.

On je dodao da nije nimalo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest ovoga vremena – bolest gubljenja smisla života.

"To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A, gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Sve filozofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo", rekao je Amfilohije.

Na liturgiji je pročitana i poslanica patrijarha SPC Irineja.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse".

Pravoslavni vjernici se nakon liturgije okupljaju u domovima uz svečanu trpezu na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb. Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja. Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije, predaje ga onome čije je bilo jače.

Пратите нас на

Коментари87

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније