Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

08. 04. 2018. 14:52 >> 14:47

MINISTARSTVO KULTURE

"Odgovoran odnos prema predlozima"

Ministarstvo kulture će o svim pitanjima, predlozima i sugestijama koje se odnose na izmjenu Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG), imati odgovoran i otvoren odnos, baziran na evropskim standardima, poručili su iz tog resora.

Nevladina organizacija Media centar najavila je da će Ministarstvu uputiti amandmane na taj zakon kojima je, između ostalog, predviđeno da članove Savjete RTCG umjesto Skupštine bira Agencija za elektronske medije.

Na pitanje agencije MINA da prokomentarišu tu predloge, iz Ministarstva su rekli da je taj resor inicirao izmjenu Zakona u cilju snaženja mehanizama političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije.

„Iako aktuelno zakonsko rješenje slovi kao jedno od najboljih u regionu, Vlada želi da na temelju međunarodnih preporuka i komparativne prakse sagleda sve aspekte ovog pitanja, kako bi izmijenjenim zakonskim tekstom unaprijedila sveukupan ambijent ove oblasti“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, Ministarstvo je, shodno principima transparentnosti i inkluzije širokih subjekata društva, formiralo je pluralnu Radnu grupu čiji je zadatak da do 20. maja definiše nacrt zakonskog teksta.

„Naravno da je Ministarstvo, kao predlagač, na prvoj sjednici Radnu grupu upoznalo sa svojim viđenjem, odnosno načelima, principima i predlozima u cilju normativno-institucionalnog snaženja mehanizama nezavisnosti javnog servisa“, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, svoje mišljenje o nacrtu teksta daće i renomirani eksperti u ovoj oblasti.

„Ministarstvo će o svim pitanjima, predlozima i sugestijama koje se odnose na ovaj zakonski tekst i javni interes ovog temata, imati odgovoran i otvoren odnos, baziran na evropskim standardima, dobrim komparativnim praksama i iskustvima primjene ovog zakona“, poručili su iz tog resora.

Oni su dodali da će o konkretnim pitanjima i rješenjima, odnosno pojedinostima izrade nacrta zakona, shodno radu i rješenjima Radne grupe, blagovremeno upoznati javnost, i da će o njima imati i široku javnu raspravu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније