Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

09. 04. 2018. 16:05   >>  16:00 5

OŠTEĆENJA NA TVRĐAVI

Vandali haraju Nikšićem

Vandali haraju Nikšićem, sinoć su polomljne sadnice lipe, prethodno invenatar na tvrđavi Onogošt.

Gotovo da nema mjeseca da iz Nikšića ne stigne vijest o vandalizmu i uništavanju raznog gradskog mobilijara. Sinoć su tom gradu polomljene sadnice lipa, a prije nekoliko dana sa tvrđave Onogošt stigle su ružne slike polomljneog inventara.

Tim povodom danas se okupilo dvadesetak volontera da očisti lom koji su za sobom ostavili nesavjesni pojedinici.

“Na papiru kulturno dobro pod zaštitom države, tvrđava Onogošt još jednom se nezaštićena našla na meti vandala. Slike haosa u kuli Nebojša, koja je godinama služila kao mjesto okupljanja umjetnika i bekstejdž za izvođače Bedem festa, ovih dana objavili su svi crnogorski mediji”, kazao je Petar Šundić, direktor Bedem festa.

On kaže da to nije prvi put vandalizma, ali jeste na ovako grub način i u ovoj mjeri.

“Mora se tražiti dugoročno rješenje za dorživost, za upravljanje i čuvanje ovog prostora i njegovu zaštitu. Bedem fest je uradio mnogo na valorizaciji i promociji ovog prostora, ali samo čuvanje i obezbjeđenje su izvan naših mogućnosti”, kazao je Šundić.

Dobra vijest je da će biti pod nadzorom narednih pola godine. Zahvaljujući projektu Zavoda za zapošljavanje šest osoba će održavati i nadzirati tvrđavu, a u planu je i dugoročna zaštita ovog kulturnog lokaliteta.

“Imamo namjeru da postavimo video nadzor, jer je potpuno jasno da sve naše akcije i na čišćenju i na uređenju biće potpuno suviše ako se nasatvi ovakav odnos prema ovom prostoru”, navela je Violeta Vukosalvljević iz JU "Muzeji i galerije”.

 

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније