Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

10. 04. 2018. 17:30 >> 17:23

DPS KRITIKUJE

HN: Legalizacija uz brojne olakšice

Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte na teritoriji opštine Herceg Novi omogućava važne olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Navode da je tom odlukom Opština Herceg Novi maksimalno uvažila sve one koji rješavaju stambeno pitanje, a poštujući Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Iz herecegnovskog DPS-a su saopštili da je loklana uprava neopravdano uvećala cijene za legalizaciju.

Podstjećaju da ista politička grupacija, koja je na vlasti u Herceg Novom, protestuje u Podgorici zbog upola nižih naknada.

Dodatkom od 2,5 odsto do 20 odsto na naknadu za komunalno opremanje iz 2009. godine, vladajuća većina u Herceg Novom nije vodila računa o osnovnoj ekonomskoj računici, što će se kasnije odraziti i na pojedince i na lokalnu upravu, smatraju u DPS-u.

Kako navode cijene su, uvećane bez ikakvog obrazloženja 2,5 odsto, pet odsto ili 20 odsto.

“Oni su to jednostavno prepisali sa sajta legalizacija.me, gdje je grupa inženjera napravila računicu, kako bi tu tematiku približili investitorima nelegalnih objekata i nisu se upuštali u dalje računanje i eventualno davanje bilo kakvih mogućnosti smanjenja osnovne Odluke”, saopštio je odbornik DPS-a, Mladen Kadić.

Iz hercegnovske Opštine su odgovorili da su amandmanskim djelovanjem omogućene olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje, odnosno za legalizaciju do 150 kvadratnih metara osnovnog stambenog prostora, čime je uvažena socijalna dimenzija ovog problema

“Prema Odluci, popust na naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznosi 70 odsto, a postoji i dodatno umanjenje za jednokratno plaćanje od 15 odsto, što je ukupno čak 85 odsto popusta. Poređenja radi, u Podgorici je isti popust ukupno 55 odsto“, objašnjavaju iz lokalne uprave.

Kako dalje obrazlažu, prema usvojenoj Odluci, cijene naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznose od 46,1 eura metara po kvadratu u prvoj zoni, do 9,22 eura po metru kvadratnom u šestoj zoni. U slučaju jednokratnog plaćanja, na ove cijene se obračunava dodatnih 15 odsto popusta.

Osim toga, naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina.

“Primjera radi, objekat od 100 kvadratnih metara kojim se rješava stambeno pitanje na Podima (peta zona), građanin može na rate legalizovati za 6,4 eura mjesečno. Objekat od 100 kvadrata u drugoj zoni, a kojim se rješava stambeno pitanje može se legalizovati na rate za 15,375 eura mjesečno”, ističu u Opštini Herceg Novi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније