Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

12. 04. 2018. 13:40 >> 13:40

U NAREDNIH PET GODINA

"Plan razvoja će unaprijediti rad DRI"

Državna revizorska institucija (DRI) usvajanjem novog Strateškog plana razvoja do 2022. godine počinje da trasira put koji će unaprijediti njenu stabilnost, profesionalnost i nezavisnost, ocijenio je predsjednik njenog Senata, Milan Dabović.

“Strategija, koju je usvojio Senat, predstavlja koncept razvoja koji ide u susret novim izazovima kao što su dalje unaprijeđenje saradnje sa Skupštnom i Vladom, jačanje saradnje s medijma i civilnim sektorom, kao i vrhovnim revizorskim institucijama na međunarodnim i regionalnom nivou”, rekao je Dabović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Strateški plan za narednih pet godina uradila radna grupa iz DRI u saradnji sa ekspertima SIGME.

Dabović je dodao da sastavni dio tog dokumenta predstavlja akcioni plan, kojim se konkretizuju rokovi i odgovornost zaposlenih u vezi sa njihovim sprovođenjem.

“Državni revozori u Crnoj Gori danas predstavljaju temelj očuvanja fiskalne discipline u javnim finansijama, a DRI uživa poseban status i ugled u domaćoj i međunarodnoj javnosti”, smatra Dabović.

Strateškim planom je predviđeno jačanje kapaciteta institucije kroz unaprijeđenje unutrašnje organizacije, intenzivnije obuke i poboljšanje informacionog sistema.

“Usvajanje novih znanja i tehnika revizije čini primarni interes institucije. To znači da individualna znanja pojedinca moraju dobiti kolektvno obilježje kroz razmjenu znanja interne i eksterne obuke i stalno unaprijeđenje revizorske prakse”, saopštio je Dabović.

Prema njegovim riječima, DRI se nakon decenijskog iskustva suočava sa novim izazovima, koji su u vezi sa budućim reformama javnih finansija.

Ekspert SIGMA-e, Bianca Breteche, kazala je da ta organizacija ima dugo paratnerstvo sa DRI i da su njeni predstavnici bili uključeni i u izradi prethodnog strateškog plana razvoja, od 2012. do prošle godine.

“DRI je u prethodnih pet godina napredovala i profesionalno i institucionalno. Sada objavljuje pravovremeno revizorske izvještaje, koji su dobrog kvaliteta”, rekla je Breteche.

Ona smatra da DRI ima snažne osnove i za budući razvoj.

“Narednih pet godina je potrebno da se iskoriste profesionalne vještine i stručnost, kako bi mogla da se poveća efikasnost DRI”, navela je Breteche.

Ona je saopštila da je Stateškim planom u narednih pet godina definisano ono što će DRI da radi, kao i ono čime se neće baviti.

Senator DRI, Nikola Kovačević, ocijenio je da je vrhovna revizorska institucija u prethodnih pet godina ostvarila značajne rezultate na institucionalizaciji i jačanju finansijske discipline.

“DRI je unaprijedila zakonodavni okvir i kvalitet revizija, ali i preuzela nove obaveze među kojima su revizije finansijskih izvještaja političkih partija”, rekao je Kovačević.

Strateški plan, kako je ocijenio, daje prikaz osnovnih ciljeva i aktivnosti i definiše pravce daljeg razvoja institucije.

Starteškim planom su definisani ciljevi među kojima su jačanje integriteta i uticaja DRI u unaprijeđenju upravljanja javnim finansijama, kao i povećanje kapaciteta i efikasnosti rada.

Kovačević je najavio da će DRI, shodno Strateškom planu, u narednom periodu potpisati sporazume i protokole sa Skupštinom, Vladom, civilnim sektorom, medijima i drugim institucijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније