Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 04. 2018. 16:35 >> 16:35

DOPRINOS FOLKLORU

Nagrađeni novinari TVCG

Udruženje folklornih ansambala Crne Gore (UFA CG) dodijelilo ovog vikenda nagrade za medijski doprinos folkloru autorima emisija na Televiziji Crne Gore Miću Miranoviću i Miomiru Marošu. UFA CG broji 17 članova koji aktivno učestvuju na promociji izvornog i stilizovanog folklornog bogatstva Crne Gore.

Plakete za doprinos folkloru Crne Gore na polju informisanja dodijeljene su Marošu i Miranoviću juče na Godišnjoj skupštini Udruženja folklornih ansambala u Podgorici.

Posthumno Specijalno priznanje za životno djelo Hasanu - Canu Đečeviću, primio je njegov sin Emin. Uručena je i plaketa čuvara narodnog blaga Marijani Bulatović iz NVO "Niti od zlata" Bijelo Polje. Koreografima su tom prilikom dodijeljeni sertifikati za pojedina zvanja.

"Mislim da rad i pregalaštvo Udruženja folklornih ansambala zaslužuje posebnu pažnju. Trudio sam da se afirmiše i očuva to muzičko, kulturno nasljeđe, bogatstvo nošnji, običaja, igara, da se promovišu ljudi koji rade na tom polju i da se kroz tu priču afirmiše Crna Gora", rekao je Mićo Miranović.



Maroš je istakao da je RTCG dužna da prenosi kulturno nasljeđe i praćenjem folklora, a samim tim promoviše našu zemlju i van granica.

"Snimajući emisije „Zapis“ i „Jutro iz gradova“ uvidjeli smo da je folklor najbolji način afirmacije mladih ljudi, druženja i zajedništva na sjeveru i mi to podstičemo prateći njihov rad. Izuzetno mi je što je jedno esnafsko udruženje, koje djeluje na nivou cijele Crne Gore, prepoznalo naš rad kao kvalitetan, a sa ovim priznanjem postali smo, na neki način i dio tima sa članovima Udruženja, što će usloviti da još bolje pratimo folklorne aktivnosti", naveo je urednik emisije "Zapis" Televizije Crne Gore.

Osnovni cilj Udruženja folklornih ansambala Crne Gore je da očuva folklornu tradiciju, predstavi i afirmiše folklorno stvaralaštvo. Oni se zalažu da folklorne vrijednosti ostanu neprolazne, prepoznate kao opšta riznica nacionalne kulture i umjetničke baštine.

"Obrazovanje mladih, edukacija koreografa, saradnja društava i međunarodna saradnja", to je djelokrug rada ovog Udruženja navodi izvršni direktor Lazar Božović.

Udruženje organizuje kulturno-umjetničke i obrazovno-prosvjetne aktivnosti, kojima podižu kvalitet znanja onih koji uče mlade da igraju i koji se bave stvaralaštvom.

"Najponosniji smo na obuku kadrova, za devet godina postojanja organizovali smo 11 seminara", kaže Božović.

U narednom periodu Udruženje folklornih ansambala u saradnji sa Zavodom za stručno osposobljavanje i Ministarstvom prosvjete uvešće licenciranje folklornih zvanja u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније