Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

17. 04. 2018. 18:24   >>  18:56 24

PAŽIN PORUČIO

"RTCG da nije poligon vlasti i opozicije"

U Briselu su zabrinuti zbog nedavnih političkih miješanja u rad Javnog servisa i Agencije za elektronske medije (AEM), navodi se u Izvještaju o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin smatra da RTCG treba da bude koheziona snaga društva, a ne poligon za nadmetanje vlasti i opozicije.

Na pitanje novinarke RTCG kako u Briselu vide politička miješanja u rad Savjeta RTCG, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je to jasno napisano i u Izvještaju EK.

"Kad smo napisali da je to pitanje koje izaziva ozbiljnu zabrinutost, to znači upravo ono što smo napisali", kazao je Orav na konferencii za medije u Vladi.

On je naveo da je jezik Izvještaja o napretku diplomatski, ali da su formulacije koje se koriste sve direktnije i jasnije.

"Mi upiremo prstom na određene probleme koje treba rješavati. Kao što piše u Izvještaju, zabrinuti smo zbog tih dešavanja. I kada je objavljena Strategija za Zapadni Balkan, i tu su same formulacije bile direktne. Postoje određena pitanje koje države moraju da rješavaju i želimo da države aspiranti za članstvo to shvate", kazao je Orav.

Pažin: Uvijek osuđujem politički uticaj

"Dio o zabrinutosti oko političkih miješanja u rad Javnog servisa čitam kao potrebu da institucije snažnije rade na terenu i pokažu jasan progres kada je u pitanju sloboda medija", kazao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je istakao da će uvijek osuditi politički uticaj na rad Javnog servisa, posebno u dijelu uređivačke politike.

"Ali, iskreno govoreći, veoma sam zabrinut Izvještajem JUFREX-a koji je objavljen prije nekoliko dana u kojem se konstatuje da je RTCG preuzela tradicionalna opozicija u Crnoj Gori. Javni servis treba da bude važna koheziona snaga društva, a ne poligon za politička nadmetanja vlasti i opozicije", naveo je Pažin.

Kazao je da će Vlada doprinijeti snaženju Javnog servisa.

"Moj apel je da kao društvo uradimo dodatan napor, a jasno je da Vlada u dijelu svojih ustavnih nadležnosti snosi najveću odgovornost kada je u pitanju zakonodavni okvir, da učinimo Javni servis istinski nezavisnim i profesionalnim. To je istinska potreba društva, a Vlada u okviru svojih nadležnosti će dati svoje doprinos, prije svega kroz izmjenu normativnog okvira koji treba biti podsticaj za snaženje Javnog servisa i unapređenja profesionalnih i etičkih standarda", saopštio je Pažin.

Naveo je da veoma pažljivo prati program Javnog servisa i konstatovao ozbiljan napredak u razvijanju profesionalizma i etičkih standarda.

"Na tome čestitam menadžmentu RTCG i nadam se da će istrajati u tim plemenitim nastojanjima", dodao je potpredsjednik Vlade.

Komentarišući Izvještaj EK, Pažin je prethodno naveo da je Vlada već predvidjela izmjene zakona o medijima i Javnom servisu. "Sami predstavnici medija i civilnog sektora će na određeni način biti uključeni u pripremu ovih zakona", rekao je Pažin.

On je istakao da značajan aspekt slobode medija predstavlja pitanje održive i djelotvorne samoregualcije medija.

"Jedan dio odgovornosti treba da snose sami mediji, a Vlada neće žaliti ni trud, ni resurse da im u tome pomogne", poručio je Pažin.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav uručio je potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu Izvještaj o napretku Evropske komisije za Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније