Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2018. 08:02 >> 09:21

APEL INSTITUTA

Broj oboljelih se povećava, ne bojte se MMR

U Crnoj Gori registrovano je 96 slučajeva malih boginja, od čega je 35 odsto djece uzrasta od godinu do pet podaci su Instituta za javno zdravlje. Jedno dijete osulo se u vrtiću, pa nadležni pozivaju roditelje da ne vode u vrtić djecu sa simptomima prehlade, ili osipa.

 

MMR vakcina pruža zaštitu od malih boginja. Nadležni potvrđuju da ima oboljelih ali da se na vrijeme reagovalo.

Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje kazao je da su registrovali jedan slučaj morbila prošle sedmice.

“Ono što je bitno da roditeljima skrenemo pažnju da djecu sa simpromima prehlade, temperature, osipa ne dovode u kolektive. Djeci koja su bila u kontaktu sa oboljelom je preporučena naknadna vakcinacija koja je sama po sebi učinkovita ali nažalost nema istu učinkovitiost kao da su bila vakcinisana prije nego štio su ušla u kolektiv”, navodi Begić.

On napominje da vrtići ipak nisu glavni izvor obolijevanja.

,,U ovom trenutku imamo 96 registrovanih pacijenata i taj se broj povećava iz nedelje u nedelju. Oboljeli, njih 35 odsto, su predškolska djeca koja nijesu vakcinisana, nijedno koje je oboljelo od morbila nije primilo nijednu dozu vakcine”, kaže Begić.

Kako se roditelji i dalje oglušuju o pozive nadležnih da na vrijeme vakcinišu djecu, oni još jedan put pozivaju da to urade zbog zdravlja svojim mališana.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније