Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 04. 2018. 12:55 >> 12:53

ŠEHOVIĆ ZADOVOLJAN

Izvještaj EK dokaz napretka u obrazovanju

Posljednji Izvještaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori dokaz je napretka u obrazovanju i truda uloženog u reformu te oblasti, ocijenio je ministar prosvjete Damir Šehović.

„Izvještaj Komisije u dijelu obrazovanja je veliki podstrek za nas, i ja ga vidim kao dokaz truda koji smo uložili u obrazovnu reformu i obrazovanje uopšte“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, napredak u obrazovanju, sa akcentom na upisnu politiku, praksu u obrazovnom sistemu i primjenu programa koji se baziraju na ishodima učenja, u Izvještaju je ocijenjen kao dobar.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da se Izvještaj bavio svim onim segmentima koji su bili u fokusu nedavno sprovedene reforme, što vidimo kao pokazatelj da reforma jeste uključila prave oblasti i kritične tačke našeg obrazonog sistema“, navodi se u izjavi Šehovića.

On je rekao da su, aktivnosti poput smanjenja broja učenika u odjeljenjima, osnivanja tima koji je zadužen za PISA-u, uvođenja besplatnih studija, 25 odsto praktične nastave na fakultetima i formiranja agencije za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, a koje su pomenute u Izvještaju, pravac djelovanja Ministarstva, i da sada imaju obavezu da ga potpunosti implementiraju.

Posebno je, smatra Šehović, važno što su pomenuti i neki od najznačajnijih koraka u srednjem obrazovanju, kao što su stavljanje fokusa na srednje stručne škole i dualno obrazovanje.

„Uz 15 novih programa za srednje stručne škole koje uvodimo ove godine i stipendije za deficitarna zanimanja u stručnim školama, o kojima se takođe govori u Izvještaju, rekao bih da smo ozbiljno krenuli u rješavanje nekih nedostatnosti našeg obrazovnog sistema“, kazao je Šehović.

Kako je naveo, mobilnost studenata i njihovo upoznavanje sa drugim sistemima i kulturama je nešto na čemu Ministarstvo posebno insistira, pa je i u Izvještaju navedeno da je prošle godine u programima mobilnosti sa zemljama EU učestvovalo 275 osoba iz Crne Gore, a u Crnu Goru ih je došlo 166.

„Svakako, u Izvještaju su prepoznate i one oblasti koje zahtijevaju naše dodatne napore, a posebno sam zadovoljan jer smo iste te oblasti i sami identifikovali. Cijenim da je to dokaz da smo na nivou države napravili ozbiljnu i preciznu analizu obrazovnog sistema“, rekao je Šehović.

U Ministarstvu su, kako je kazao, prepoznali da moraju dalje raditi na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, i spremaju novu kampanju za upis u vrtiće.

„Osim toga, unaprjeđujemo cjeloživotno učenje, a prepoznali smo i potrebu da još jače radimo na prevenciji ranog napuštanja škole“, naveo je Šehović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније