Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 04. 2018. 14:46   >>  14:38

JAKAB PORUČILA

CG primjer dobre prakse rada u zdravstvu

Crnu Goru je primjer dobre prakse intersektorskog rada u zdravstvu koji je institucionalizovan kroz Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u zemlji, kazala je direktorica Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Suzana Jakab.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, na skupu na temu "Odgovor zdravstvenih sistema na hronične nezarazne bolesti: evropsko iskustvo", koji je od 16. do 18. aprila 2018. godine održan u Sitgesu, u Španiji usvojena je Povelja kojom je potvrđena posvećenost u preduzimanju odlučnih aktivnosti usmjerenih na jačanje zdravstvenih sistema u cilju ubrzanja razvoja u smanjivanju prijevremene smrtnosti od nezaraznih bolest.

Sastanku je prisustvovalo više od 200 učesnika iz 53 države, relevantne međunarodne organizacije i nevladin sektor a među njima i ministar zdravlaj Crne Gore, Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa, Slađana Pavlović.

Skup je, kako se navodi, imao za cilj da pruži platformu zemljama članicama SZO kako bi podijelili iskustva u jačanju zdravstvenih sistema za bolji odgovor na hronične nezarazne bolesti i prijevremenu smrtnost koju izazivaju.

"Na skupu je usvojena Povelja kojom je potvrđena posvećenost u preduzimanju odlučnih aktivnosti usmjerenih na jačanje zdravstvenih sistema u cilju ubrzanja razvoja u smanjivanju prijevremene smrtnosti od nezaraznih bolesti u skladu sa vizijom i obavezama Talin Povelje, politikom Zdravlje 2020, vremenski definisanim obavezama UN revizije o nezaraznim bolestima i UN Agendom 2030 održivog razvoja", navodi se u saopštenju.

Direktorica Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Suzana Jakab, u svom završnom izlaganju na skupu istakla je Crnu Goru kao primjer dobre prakse intersektorskog rada u zdravstvu koji je institucionalizovan kroz Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u CG.

Na marginama sastanka, Hrapović se sreo sa Jakab i razgovarao o jačanju podrške i nastavku saradnje SZO i Ministarstva zdravlja iz više oblasti zdravstvene zaštite.

Takođe, Hrapović je održao sastanak sa Hans Klugeom, direktorom Divizije za zdravstvene sisteme i javno zdravlje u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu.

"Dogovorena je saradnja i podrška SZO u smislu pružanja pomoći u cilju jačanja reformi na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Shodno postignutom dogovoru, misija SZO će u maju ove godine boraviti u Crnoj Gori u cilju identifikacije prepreka i izazova za jačanje kapaciteta za koordinirane reforme pružanja zdravstvenih usluga, sa posebnim akcentom na one usmjerene ka smanjenju hroničnih oboljenja", kazali su iz ministarstva.

Delegacija Ministarstva zdravlja razgovarala je i sa rukovodiocem za globalnu praksu za zaštitu zdravlja i ishranu populacije za region Evrope i centralne Azije u okviru Svjetske banke, Enisom Barisom.

"Na sastanku je dogovorena radna posjeta tima Svjetske banke u junu tekuće godine, kako bi se razmotrile mogućnosti finansijske pomoći Crnoj Gori u cilju izvođenja projekata obnove i izgradnje objekata u zdravstvu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније