Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

19. 04. 2018. 13:33 >> 13:30

PRIBILOVIĆ U SKOPLJU

Sajber bezbjednost u vrhu nacionalnih prioriteta

Pitanje bezbjednosti u sajber prostoru je u vrhu državnih prioriteta i Crna Gora je definisala nacionalnu regulativu u toj oblasti, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Ona je rekla da je oblast sajber bezbjednosti usklađena sa legislativnim okvirom Evropske unije i smjernicama i strateškim dokumentima NATO-a.

Pribilović je govorila na panelu "Povjerenje i sigurnost", na temu regionalnog i međunarodnog partnerstva za bezbjedan i siguran sajber prostor, koji je organizovan u okviru Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju.

"Savremeni izazovi oličeni u sajber napadima, konstantan rast broja usluga koje javni i privatni sektor pružaju putem interneta, zavisnost nacionalnih ekonomija i infrastrukture od informaciono-telekomunikacionih tehnologija, nametnuli su potrebu da pitanje sajber bezbjednosti bude prioritet", kazala je Pribilović.

Pribilović je kazala da će se u skladu sa usvojenom Strategijom sajber bezbjednosti i pratećeg Akcionog plana, preduzimati aktivnosti na planu implementacije definisanih strateških prioriteta.

Prema njenim riječima, unapređenje partnerskih odnosa na regionalnom i međunarodnom planu nalazi se pod posebnom pažnjom, u cilju efikasnijeg odgovora na sajber prijetnje.

"Vjerujem i da će inicijative o harmonizaciji zakonodavnih rješenja u oblasti sajber bezbjednosti zemalja Zapadnog Balkana i inicijative za saradnju između nacionalnih CIRT timova pružiti novi kvalitet na planu daljeg snaženja partnerstva za bezbjedan i siguran otvoren sajber prostor", kazala je Pribilović.

Ona je naglasila da, bez obzira o kojoj zemlji, regionu ili organizaciji je riječ, cilj mora biti isti – stabilan ekonomski rast, prosperitet i sigurnost.

"Za sve ovo, neophodno je i da vlade imaju zaštićenu digitalnu infrastrukturu, odnosno da djeluju u sigurnom sajber prostoru", zaključila je Pribilović.

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana okupio je predstavnike vlada iz regiona i zemalja članica Evropske unije (EU) koje učestvuju u Berlinskom procesu, predstavnike Evropske komisije (EK), Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao i predstavnike informatičke industrije i kompanija koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade.

Kako je saopšteno, cilj je ostvarivanje konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

U okviru Digitalnog samita u Skoplju organizovan je izložbeni sajam (EXPO) koji predstavlja jedinstvenu priliku kompanijama u digitalnoj industriji da predstave inovativne proizvode i usluge, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, koji će uzeti učešće na Samitu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније