Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 04. 2018. 17:47 >> 17:43

TRENING CGO

Građansko obrazovanje nikad potrebnije

Obrazovanje za demokratsko građanstvo nikad nije bilo potrebnije u društvu, imajući u vidu integacionu fazu ka Evropskoj uniji koja je koncentrisana na unaprijeđenje ljudskih prava, fundamentalnih sloboda i vladavine prava, ocijenjeno je na treningu "Obrazovanje za ljudska prava".

Trening je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Savjeta Evrope, a u sklopu programa Mladi za demokratiju.

Koordinator programa Ljudska prava u CGO-u, Petar Đukanović ocijenio nesmotrenom odluku obrazovnih vlasti da predmetu Građansko obrazovanje oduzme status redovnog i obaveznog predmeta, navodeći da će to imati dugoročno štetne posljedice.

„Obrazovanje za demokratsko građanstvo nikad nije bilo potrebnije u društvu imajući u vidu i integacionu fazu ka EU koja je koncentrisana na proces unaprijeđenja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda i vladavine prava”, kazao je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz CGO-a, naglasio značaj saradnje i razmjene između formalnog i neformalnog sistema.

„Jer jedino sadejstvo ova dva sistema može dati puni efekat u razvoju kulture ljudskih prava kroz obrazovanje“, dodao je Đukanović.

Generalni direktor Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica, naglasio je važnost uključivanja mladih u kreiranje, monitoring i evaluaciju politika za i o mladima i pozvao učesnike da prate ovu oblasti i mogućnosti koje im u tom smislu stoje na raspolaganju.

Prema njegovim riječima, posebno je značajno učešće u izradi akcionih planova za mlade, ali i brojnih drugih prilika koje mladima omogućavaju da artikulišu svoje potrebe.

Trening je okupio 26 učesnika iz svih krajeva Crne Gore, predstavnika učeničkih i studentskih asocijacija, unije srednjoškolaca, učeničkih pralamenata i volonterskih klubova, nastavnika i profesora, kao i predstavnike omladinskih organizacija koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније