Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 11:28 >> 11:20
5

UCG

Ekonomski fakultet osudio plagijarizam u nauci

Ekonomski fakultet najoštrije osuđuje i smatra nemoralnim i neprihvatljivim svaki vid plagijarizna u nauci, saopšteno je iz te obrazovne institucije. Rješavanje problema plagijarizma, kroz podizanje kontrole kvaliteta, ističu, je u fokusu daljeg djelovanja Ekonomskog fakulteta.

"Ekonomski fakultet, kao najstarija organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore, je u svim oblicima svog djelovanja posvećen zaštiti prava intelektualne svojine", navodi se u saopštenju te obrazovne institucije.

Tokom prethodnih šest decenija postojanja, ističu, studente uče da naučna čestitost, objektivnosti i moralna vjerodostojnost predstavljaju vrijednosti na kojima počiva akademska zajednica.

Ponosni su, kažu na činjenicu da su te vrijednosti široko prihvaćene kod studenata tog fakulteta.

Oni ističu da ponašanje u skladu sa etičkim kodeksom nije samo obaveza i odgovornost predavača, već kažu i studenata koji su dio akademske zajednice.

"Akademska izvrsnost svakako će zaobići one koji pokušaju da plagijatom za sebe izbore poziciju u naučnoj zajednici, što ovim putem najoštrije osuđujemo i smatramo moralno neprihvatljivim", navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da Zakon o visokom obrazovanju u članu 78 predviđa da ukoliko nadležni organ utvrdi da je autorizovani rad plagijat, on se smatra ništavnim, kao i ocjene, nagrade, zvanja i titule koje je lice koje se koristi plagijatom steklo na osnovu takvog rada.

"Svi naučni radovi članova akademske zajednice dostupni su javnosti i podliježu unaprijed utvrđenim procedurama njihove provjere", kazali su iz te visokoškolske ustanove.

Smatraju da je od velikog značaja podizanje svijesti o sveprisutnom problemu plagiranja naučnih radova.

"Rješavanje navedenog problema, kroz podizanje kontrole kvaliteta, je u fokusu daljeg djelovanja Ekonomskog fakulteta. Kako reputacija Ekonomskog fakulteta ne bi bila dovedena u pitanje, zbog slučajne ili namjerne neupućenosti u akademske principe i standarde, ograđujemo se od davanja bilo kakvih ocjena, do donošenja konačnih odluka nadležnih organa", zaključuje se u saopštenju Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније