Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 12:30 >> 12:22

IA POZIVA

Ne podržati izmjene Zakona o sprječavanju korupcije

Institut alternativa (IA) pozvao je poslanike Skupštine Crne Gore da ne podrže predložene izmjene Zakona o sprječavanju korupcije kojima se predviđa izuzimanje odbornika od primjene ograničenja u vršenju javnih funkcija u javnim preduzećima i ustanovama.

Zakonske izmjene su predložili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Daliborka Pejović, Marta Šćepanović, Petar Ivanović i Momčilo Martinović, na osnovu inicijative Zajednice opština.

Kako se navodi, predloženim izmjenama mijenja se Zakon o sprječavanju korupcije koji propisuje da odbornik ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću, javnoj ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik.

"Tačnije, nastoji se legalizovati situacija u kojoj se nalaze, na primjer, odbornici DPS-a u Skupštini Glavnog Grada, a koji paralelno sa tom javnom funkcijom vrše i upravljačku funkciju u javnim preduzećima i ustanovama, suprotno važećem Zakonu o sprječavanju korupcije", kaže se u reagovanju.

Kako su kazali, usvajanje predložene izmjene je problematično iz razloga što bi odbornike neupitno dovelo u sukob interesa, jer bi vršili kontrolu nad preduzećima i ustanovama na čijem se čelu nalaze.

"Zakon o lokalnoj samoupravi, kao jednu od nadležnosti skupštine opštine, propisuje i razmatranje izvještaja o radu javnih službi čiji je osnivač opština)", navode iz IA.

Na taj način, kako su ocijenili, obesmislio bi se kontrolni mehanizam skupštine na lokalnom nivou, jer odbornici ne bi mogli biti nepristrasni u razmatranju izvještaja javnih preduzeća i ustanova na čijem su čelu.

Oni su podsjetili da su nekada i u nacionalnoj skupštini imali situaciju da poslanici koji su istovremeno na čelu agencija, zavoda, javnih preduzeća, brane sopstvene izvještaje pred kolegama poslanicima ili se raspravljaju sa državnim revizorima, ali je ta mogućnost prepoznata kao sukob interesa i ukinuta.

"Iako, prema logici DPS-a, poslanici vladajuće većine ni na nacionalnom nivou nemaju mnogo posla u kontroli izvršne vlasti, a kamoli na lokalnom, ipak, ljudi koji vode lokalna javna preduzeća i ustanove moraju za svoj rad polagati račune skupštini opštine", kaže se u saopštenju.

Odbornicima bi se, kako navode, usvajanjem predloženih izmjena, omogućilo da iz javnog budžeta prihoduju novac po osnovu obavljanja dvije javne funkcije koje su međusobno u sukobu interesa.

"Jedinstvena i sveobuhvatna definicija javnog funkcionera iz Zakona o sprječavanju korupcije kojoj se u Crnoj Gori težilo još od 2004. godine, bi se usvajanjem predloženih izmjena Zakona "razjedinila", a odbornici bi se izuzeli iz ove definicije kao posebna kategorija javnih funkcionera", kaže se u reagovanju.

Iz IA su pozvali poslanike da, prilikom razmatranja predložene izmjene, imaju to u vidu ali i javno mišljenje Agencije za sprječavanje korupcije na Zakon o sprječavanju korupcije.

"U kome piše da "odbornik, ne može ni pod kojim uslovima biti ni predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u kojima je država, odnosno opština vlasnik", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније