Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 12:46   >>  23:22 16

REPORTERI BEZ GRANICA

Pojačan pritisak na RTCG

Crna Gora se u redovnom godišnjem izvještaju Reportera bez granica za 2018. o slobodi medija u svijetu našla na 103. mjestu od 180 analiziranih zemalja. U odnosu na prethodni izvještaj napredovala je za tri mjesta i nalazi se među zemljama sa "problematičnom" slobodom medija.

U izvještaju reportera bez granica navodi se da je vlast pojačala pritisak na Javni servis RTCG, kako bi ta medijska kuća promijenila uređivačku politiku. Takođe u izvještaju piše i da su u Savjet RTCG imenovani članovi koji podržavaju vladjući DPS.

U izvještaju o Crnoj Gori reporteri bez granica navode i da je novinarima prijećeno od predstavnika vlasti te da nijedan slučaj fizičkog napada na novinare nije sankcionisan. Autocenzura i bezbjednost, prema mišljenju reportera bez granica ostaju najveći izazovi.

"Autocenzura i bezbjednost nastavljaju da budu glavni izazovi. Kleveta je dekriminalizovana 2011. ali tužbe protiv nezavisnih novinara i medija su uobičajeni. Mediji takođe treba da se nose sa velikim ekonomskim teškoćama. Većina državnih agencija podržava provladine medije tako što ih plaćaju da objavljuju njihove reklame", navodi se u izvještaju.

Iako je Crna Gora na toj listi napredovala tri mjesta, naša zemlja se nalazi na začelju država regiona kada je u pitanju sloboda medija. Na listi reportera, Slovenija je zauzela 32. mjesto, BiH 62, Hrvatska 69, Mađarska 73, Srbija 76, mjesto.

Kompletan izvještaj može se naći na linku https://rsf.org/en/montenegro

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније