Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

25. 04. 2018. 16:45 >> 16:39

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA

Ima napretka, slaba tačka primjena zakona

U ostvarivanju ljudskih prava i sloboda ima napretka u reformi zakonodavstva i jačanju državnih institucija. Ipak, u brojnim oblastima slaba tačka i dalje je primjena zakona i međunarodnih standarda, opšta je ocjena koja se nasla u Izvještaju Ombudsmana Šućka Bakovića za 2017.

Institucija Ombudsmana prošle godine imala je 889 predmeta i rijesila je 96 odsto. Najveći broj odnosio se na pritužbe u vezi sa postupanjem organa državne i lokalne uprave kod kojih pomaka u radu ipak ima.no i dalje preovladava jedan utisak.

"Zaključujemo da su i dalje prisutne slabosti u radu javne uprave koje se nepovoljno odražavaju na brzo i efikasno ostvarivanje prava i pravnih interesa građana", saopštio je Baković.

Na rad sudova prošle godine bilo je manje prituzbi u odnosu na 2016., ali prostora ima za veću ažurnost.

"U njihovom radu još ima predmeta u kojima postupci traju više godina, pretežno zbog višestrukog ukidanja odluka i vraćanja na ponovni postupak", objasnio je Ombudsman.

Generalno, Baković kaže da je ostvaren određeni napredak u zakonodavstvu i jačanju institucija, međutim, u pojedinim oblastima i dalje su prisutni problemi u primjeni zakona i međunarodnih standarda.

Napominje da nije dobro kada se preporuke Ombudsmana ne sprovode posebno oni koji svakodnevno odlučuju o pravima građana.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније