Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2018. 07:30   >>  07:26 3

PORUKA IZ AMBASADE SAD

Slobodu medija zaštiti riječima i djelima

Političko rukovodstvo odnosno crnogorski lideri imaju dužnost da zaštite slobodu medija svojim riječima i djelima, oni moraju nastupati kao uzori za sve crnogorske građane, poručio Džef Adler iz ambasade SAD-a sa konferencije o slobodi medija u Podgorici. Vlada SAD-a je posvećena podržavanju slobode medija u Crnoj Gori.

Džef Adler iz američke ambasade saopštio da je kršenje medijskih sloboda uz korupciju i sudsku nezavisnost jedan od najvećih problema sa kojim se Crna Gora suočava. Poručuje da će Vlada SAD-a i ubuduće pratiti i podržavati unapređenje slobode medija u Crnoj Gori .

“Najnoviji Izvještaj ukazuje na desetine napada na novinare i medijsku imovinu kao i kontinuirani politički pritisak koji ugrožava rad Javnog servisa. SAD nijesu same u toj ocjeni, slične procjene o ugrožavanju medijskih sloboda dale su i evropske institucije”, kazao je Adler.

Iz Evropske unije upozoravaju da su krivične istrage napada na novinare neefikasne. Državni organi ne uspijevaju da ubrzaju rješavanje tih predmeta što kažu može da dovede do zastarijevanja.

“Od nadležnih očekujemo da pokažu nultu toleranciju prema prijetnjama i napadima na medije. Takođe treba da se uzdrže od davanja izjava koje stvaraju okruženje koje ugrožava slobodu izražavanja”, poruka je iz EK.

Iz osnovnog tužilaštva ocijenjeno da napadi na novinare nijesu ekskluzivitet Crne Gore. Tvrde da statistika posljednjih godina bilježi manje napada na novinare.

Nikola Marković tvrdi da u Crnoj Gori nema političke volje da se pojedini napadi na novinare rasvijetle . Naglašava da u policiji i tužilaštvu nikada nije pokrenuto pitanje odgovornosti.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније