Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2018. 07:00   >>  10:59 16

ĆALOVIĆ OČEKUJE

"Direktor ASK će morati da ode"

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić, će morati uskoro da ode sa te funkcije pod pritiskom međunarodne zajednice, ocijenila je članica Savjeta ASK Vanja Ćalović Marković.

Ona je, u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG, ocijenila da je za Evropsku komisiju najproblematičniji rad Agencije za sprječavanje korupcije. Ta insitucija je, kako tvrdi, pod direktnom kontrolom Demokratske partije socijalista.

"Ne postoji ni jedan javni funkcioner za koga su oni utvrdili da ima neko bogatstvo koje ne može da objasni svojim zvaničnim prihodima i imovinom, iako Agencija ima eksplicitnu nadležnost da to radi. ASK nije našla takav slučaj ni jednog funkcionera, a s druge strane instant je odlučivala u jednom neviđeno efikasnom postupku u slučaju dvojice razriješenih članova Savjeta RTCG Gorana Đurovića i Nikole Vukčevića", poručila je Ćalović.

Ona navodi kako je prvi i ključni problem Agencije to ko je na njenom čelu.

"Ta osoba, sve da je najstručnija i najpoštenija osoba na svijetu, zbog prirode svojih privatnih veza sa potpredsjednikom najveće partije u Crnoj Gori i premijerom, ne može da bude nepristrasna. Vidjeli smo u slučaju direktora ASK da on nije ni pokušao da bude nepristrasan", ocijenila je Ćalović.

Članica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije navodi kako očekuje da vrlo brzo vlastima bude ispostavljen zahtjev da Sreten Radonjić podnese ostavku, ili bude smijenjen sa mjesta direktora.

"Sigurna sam da međunarodna zajednica nije zadovoljna kada su u pitanju ključne nadležnosti ASK, kada je u pitanju procesuiranje predmeta koji liče na aferu Snimak, nezakonito bogaćenje funkcionera, finansiranje partija," rekla je Ćalović Marković.

Tvrdi da se iz izvještaja koji je objavljen na sajtu ASK ne može vidjeti kako su partije trošile novac u izbornoj kampanji.

"Oni ne daju ni fakture, ni ugovore, niti vi tu možete da vidite po kojim cijenama su plaćali medijsko oglašavanje, gdje se po definiciji najlakše mogu sakriti skrivene donacije", rekla je Ćalović - Marković.

Ona kaže da je jasno da su DPS-u donacije davale osobe koje to ne mogu sebi da priušte i da je pitanje odakle taj novac.

"Da li on dolazi preko crnih fondova i preko fiktivnih donacija se uliva u partiju ili ne?", rekla je Ćalović Marković. U MANS-u su kaže nezadovoljni što partije, naročito DPS, kriju te podatke.

"Gospodin Marković je kao premijer poslao jasnu poruku da DPS želi da finansije partija budu tajne", ocijenila je ona.

Ni Demokratski front nije htio da dozvoli uvod u fakture za skupove, koji su zvanično koštali 89 hiljada eura, kaže Ćalović Marković.

Dodaje da su od Demokratske Crne Gore i Bošnjačke stranke, u vezi parlamentarnih izbora, dobili 100 odsto podataka za sve račune, SDP-a 88 odsto, Force 82 odsto.

"Interesantno je da Socijaldemokrate nikad ni jedan podatak nam nijesu dali. Od prvog dana nam nijesu dali ništa u vezi finansiranja, a pričamo o partiji poznatoj po aferi Ramada", rekla je ona.

U ASK nema odgovornosti za loše rezultate, tvrdi Ćalović Marković, i dodaje da je tako i u tužilaštvu, sudstvu i uopšte na javnim funkcijama.

"Svi znamo da se poslovi u Crnoj Gori dobijaju preko veze, uključujući i političku liniju. Samo ASK ne vidi taj problem", kazala je ona i dodala da ASK ne obavlja kontrole na valjan način.

Agencija, kako dodaje, treba da pruži tužilaštvu osnovu za dalje postupanje u otkrivanju korupcije, ali to ne radi. Kada je riječ o zaštiti zviždača, ASK pokušava nešto da uradi u onim slučajevima koji nijesu politički osjetljivi, navodi ona.

"Međutim, pošto nemaju autoriteta nekima, kao što je slučaj sa željeznicom, nijesu ništa pomogli", rekla je članica Savjeta ASK.

S druge strane, u važnim slučajevima glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković, ili menadžerke "Ramade" Patricije Pobrić, Agencija je uradila sve da im ne dodjeli status zvizdača, zaključila je Ćalović Marković.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније