Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2018. 07:15   >>  28. 04. 2018. 08:37 2

DJEVOJČICA NA LIJEČENJU

Niko ne kontroliše neodgovorne vlasnike pasa

Niko ne kontroliše, niti kažnjava neodgovorne vlasnike koji puštaju pse bez povodca i korpe, kažu u civilnom sektoru

Komunalna policija i veterinarska inspekcija nisu se mogli dogovoriti oko nadležnosti, tako da i ne čudi izostanak kontrole opasnih vlasničkih pasa koji su potencijalna opasnost svima.

Bezbižnu igru četvorogodišnje Vasilije i njene starije sestre u dvorištu na seoskom imanju u Ponarima, nadomak Podgorice prekinuo je napad rotvajlera, koji ni ona ni članovi porodice pred kojima se sve odigralo, nikad neće zaboraviti.

Pas nije lajao sad da bi se neko upozorio. Pas je odjednom utrčao niotkuda, vlasnički pas je u pitanju, i pravac na nju sa leđa je jurio i napao tako da je pala. Počeo je da joj zadaje ujede u predjelu glave lica, koliko se ona otimala starije dijete šok doživjelo počelo da bježi", priča majka Danijela Milić.

Napadnuta djevojčica liječi teške povrede u Dječijoj bolnici Kliničkog centra Crne Gore.

"Njoj je kosa morala da se ukloni da se zašiju svi rezovi po glavi, na licu je manje posjekotina, ali to su ogromni otoci dijete ne liči na sebe. Pitanje je kako ćemo to da prevaziđemo moramo biti dostojanstveni, što je normalno, ali svjesni svojih grešaka i činjenja da se nekome drugom ne bi ponovilo", kaže majka.

No dešavalo se i dešavaće se i drugima, jer niko ne kontroliše niti kažnjava neodgovorne vlasnike pasa kažu u udruženju Prijatelji životinja.

"Ono što je najveći problem u svemu tome jeste nereagovanje opštinskih i državnih institucija, koje uvjek u ovakvim slučajevima ostaju nijeme", kaže Dragoje Vlahović iz NVO Prijatelji životinja. 

Kome prijaviti i ko treba da kontroliše neodgovorne vlasnike pasa načelnik Komunalne policije Goran Janković uputio nas je na Veterinarsku inspekciju, a ovi opet odgovornost prebacili na komunalnu policiju.

"Veterinarski inspektori nijesu nadležni za kontrolu da li se vlasnici pasa odgovorno odnose prema okolini kad izvode pse, da li psi nose korpe i da li su na povodcu. Samim tim nijesmo u posjedu podataka o učestalosti kontrola i broju do sada procesuiranih vlasnika pasa", saopšteno je iz Veterinarske inspekcije.

A majka napadnute djevojčice koja je sve ovo proživljava u devetom mjesecu trudnoće čak i ne krivi vlasnika psa koji je poslije svega i uhapšen.

"Niko to nije namjerno prouzrokovao ni u mom, ni u bilo čijem slučaju", kaže Danijela.

Vasilijina majka se nada da će ovaj slučaj opomenuti sve da je vrijeme da se nesto konačno promijeni, a njihovoj porodici ostaje da se nose sa ožiljcima i traumama do kraja života.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније